Γιατί μας ελκύουν οι προβληματικές καταστάσεις;

Τρίτη 11 Μαΐου 2021, 18:00

Είναι αυτός ο γνωστός μαγνήτης που όλες μεταξύ μας λέμε ότι έχουμε. Είναι αυτές οι λάθος επιλογές αντρών που δεν μας κάνουν ευτυχισμένες και απλά μας ταλαιπωρούν. Είναι αυτό το μοτίβο συντρόφου που επαναλαμβάνεται και τελικά δεν φταίει κανένας  μαγνήτης, αλλά εμείς.

Το πιο πιθανό είναι να είχες τον ρόλο του «σωτήρα» στην οικογένεια, του καλού παιδιού που δε δημιουργούσε προβλήματα και οι υπόλοιποι στρέφονταν σε εσένα για παρηγοριά, συμβουλή ή για βοήθεια.

Έτσι, έμαθες να νιώθεις οικεία κοντά σε προβληματικές ή δύσκολες καταστάσεις, όπου καλείσαι να επιλύσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έλκεσαι από ανθρώπους που αισθάνεσαι ότι σε κάποιο επίπεδο σε έχουν ανάγκη ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες που θα έχεις την ευκαιρία να λύσεις. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να εστιάζεις σε κάτι που και εσύ η ίδια θεωρείς ασήμαντο ή να μεγαλοποιείς μια κατάσταση, με αποτέλεσμα να σε επηρεάζει συναισθηματικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε γοητεύει η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και χρησιμεύει σαν απόσπαση της προσοχής σου από μια μίζερη πραγματικότητα.

Η δημιουργία ή η ενασχόληση με τα προβλήματα των άλλων, σου δίνει νόημα και αίσθηση σημαντικότητας.

Όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά ή λίγα προβλήματα και δυσκολίες. Ωστόσο, το πόσο εστιάζουμε σε εκείνα, το πόσο τα μεγαλοποιούμε ή το πόσο ελκόμαστε από καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν, σχετίζετε με τις πρώιμες εμπειρίες μας και ίσως τα τραύματα που έχουμε από την πρώτη μας οικογένεια.

Εάν εντοπίζεις αυτή την τάση στον εαυτό σου, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και να ανακαλύψεις τον τρόπο να δημιουργείς σχέσεις στις οποίες δε θα χρειάζεται να είσαι μόνιμα εσύ εκεί για τους άλλους, αλλά θα μπορούν να είναι και οι άλλοι εκεί για εσένα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το freegossip.gr σας πηγαίνει παντού!

 

[freegossip.gr]

Γράψτε ένα σχόλιο