Headlines

ΔΕΗ: Ποιες είναι οι ΜΕΙΩΣΕΙΣ στο ΡΕΥΜΑ! Τι θα ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ από δω και ΠΕΡΑ!

ΔΕΗ: Ποιες είναι οι ΜΕΙΩΣΕΙΣ στο ΡΕΥΜΑ! Τι θα ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ από δω και ΠΕΡΑ! Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο ο μόνιμος μηχανισμός (σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022), ο οποίος προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Πέρασε το βράδυ εγκλωβισμένη και χωρίς ρεύμα

Ο στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον ένα 70-80% των απωλειών. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, τα μέτρα για το εθνικό σχέδιο παρέμβασης για το κόστος του ρεύματος κλείδωσαν χθες το βράδυ. Στόχος είναι να πέσει η τιμή της κιλοβατώρας κάτω από 16-17 λεπτά, από τα 35 που είναι σήμερα (χωρίς επιδότηση).

Τα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με μικρή ποσοστιαία προσαύξηση για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

«Χωρίς ρεύμα με -5» [φωτο] – news

Καθώς το όριο των 300 κιλοβατώρων τον μήνα έφερε σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς καταναλωτών και με χαμηλά εισοδήματα, είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, δηλαδή για καταναλώσεις και πάνω από 300 KwH.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να δώσει και αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών που αφορούν πρώτη κατοικία, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Ποιοι δεν θα έχουν έκπτωση σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή.

Το δημοσιονομικό κόστος για το υπόλοιπο έτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Σίσσυ Χρηστίδου σπίτι με τα παιδιά χωρίς ΡΕΥΜΑ ΝΕΡΟ και ΘΕΡΜΑΝΣΗ στους -5

 

Η ελαφρότητα των Ευρωπαίων – οι οποίοι κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά – απέναντι στην λαίλαπα της ενεργειακής ακρίβειας – είναι..αβάσταχτη για την Ελληνική κυβέρνηση που επιτάχυνε τους ρυθμούς της, οριστικοποίησε το σχέδιο της και είναι έτοιμη να το ανακοινώσει. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το γενικό πλαίσιο της παρέμβασης και θα ακολουθήσει πιθανότατα την Παρασκευή η εξειδίκευση της από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την επιστροφή των λογαριασμών στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.

[videopress StdeMhZY]

Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους, σταματά δηλαδή η προσήλωση στις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Είναι σαφές πώς εκτός από την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θέλει να βάλει χαλινάρι και στον πληθωρισμό ο οποίος τρέχοντας με διψήφιο ποσοστό…ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές πολιτικές μείωσης των φόρων.

Η φόρμουλα της κυβέρνησης όπως έγραψε ήδη το skai.gr θα έχει 2 βασικά συστατικά. Το πρώτο θα αφορά το πλαφόν στην χονδρική τιμή και το δεύτερο επιδοτήσεις στη λιανική. Σε πρώτη φάση ο χρονικός ορίζοντας είναι για 6 μήνες, από τον Ιούνιο δηλαδή έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του skai.gr, το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει και κάποια αναδρομικότητα η οποία μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις που θα γίνουν. Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επεκτείνει την παρέμβαση για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5δισ€ για το εξάμηνο και θα προέλθουν από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

 

Διαβάστε ακόμα:
Η Ελένη Μενεγάκη μίλησε και πάλι για τον λογαριασμό του ρεύματος, που ήρθε πριν από ένα μήνα περίπου και της… «έπεσε από τα χέρια», όταν είδε το ποσό.

Η παρουσιάστρια, πιο συγκεκριμένα, συζητούσε με την Ανθή Βούλγαρη, που βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της, για το πόσο έχουν ανέβει οι τιμές στα προϊόντα.

Όταν η κουβέντα έφτασε στο ρεύμα, η Ελένη Μενεγάκη εξομολογήθηκε:

«Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να το αποφύγει και είναι ένας λογαριασμός που πράγματι όταν αλλάζει έτσι δημιουργεί μεγάλη αστάθεια σε ένα σπίτι, σε μία οικογένεια. Γιατί έχουν κάνει τον προϋπολογισμό τους και ξέρουν, τόσα βγάζουμε τόσα μπορούμε να χαλάσουμε» και στη συνέχεια ανέτρεξε στην τελευταία φορά που άνοιξε τον λογαριασμό από τη ΔΕΗ. Σχετικά με αυτό, είπε:

«Εμένα σκέψου την ταραχή που είχα τον προηγούμενο μήνα, μου ήρθε ένας λογαριασμός που πραγματικά τα έχασα. Και αυτόν τον μήνα μου ήρθαν με διαφορά δύο ημερών για το ίδιο σπίτι δύο λογαριασμοί με διαφορετικά νούμερα. Σήμερα θέλω να πάρω ΔΕΗ».

[videopress F51ZPXBq]

Slide Up
x