Headlines

ΘΑΥΜΑ! Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!…και είναι πολλά!

ΘΑΥΜΑ! Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!…και είναι πολλά! Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.

ΘΑΥΜΑ! Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!...και είναι πολλά!
ΘΑΥΜΑ! Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!...και είναι πολλά! 5

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ, για να διαγραφεί ή να ξεχαστεί μπει στο «αρχείο» μια οφειλή, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αποδώσει.

Αν μάλιστα πρόκειται, για μεγάλα χρέη, θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ έχει χαρακτηρίσει ως «ανεπίδεκτα» είσπραξης χρέη ύψους 26,3 δισ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν και χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ύψος των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών, να περιορίζεται σε 79,4 δισ. ευρώ, από 115,5 δισ. ευρώ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Περιεχόμενα
Εφορία: Τι προβλέπει ο νέος ΚΕΔΕ
Εφορία: Πότε διαγράφονται τα χρέη προς το Δημόσιο
Εφορία: Από γκάφα σε γκάφα – 21.000 πολίτες πλήρωσαν… τζάμπα πρόστιμο!
Εφορία: Τι προβλέπει ο νέος ΚΕΔΕ
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:


Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν.


Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.


Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:

Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,


Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό,
Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.
Το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.


Οφειλή που έχει καταχωρισθεί, κατά τα ανωτέρω, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.
Εφορία: Πότε διαγράφονται τα χρέη προς το Δημόσιο
Ο νέος ΚΕΔΕ προβλέπει επίσης και τη διαδικασία διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης,
έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.


Διαβάστε ακόμα:

«Καινούργιο» επίδομα: Εφάπαξ 718 ευρώ στην τσέπη! Τρέξτε να το εισπράξετε άμεσα! Κι όμως βρέχει επιδόματα. Είναι πραγματικότητα και θα τα δείτε στην τσέπησ ας αρκεί να κάνετε τις απλές απλούστατες, εύκολες κινήσεις. Μπορείτε μάλιστα παρακάτω, να διαβάσετε και το ΦΕΚ με την ανακοίνωση της κυβέρνησης! Τρέξτε να το εισπράξετε άμεσα! Νέο» επίδομα σε δικαιούχους καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ.

Το ποσό για το επίδομα είναι 718,5 ευρώ και χορηγείται σε συγκεκριμένους δικαιούχους.

Είναι αυτοί που ανήκουν στις κατηγορίες ευάλωτων δικαιούχων εγγεγραμμένων, στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, από τον Ιανουάριου του 2024.

ΕΠΙΔΟΜΑ
ΘΑΥΜΑ! Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!...και είναι πολλά! 6

Οι πέντε κατηγορίες που μπορούν να λάβουν το επίδομα είναι οι εξής:

Γυναίκες θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας
Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας
Θύματα βίας – εμπορίας
Άτομα απεξαρτημένα από χρήση ναρκωτικών
Άτομα που εξέτισαν ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 2 μηνών, εφόσον έχουν θετική εισήγηση κοινωνικής λειτουργού ή του Διευθυντή των φυλακών
Το εφάπαξ βοήθημα είναι ίσο με 37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Το ημερήσιο επίδομα είναι 19,16 ευρώ και ως εκ τούτου το εφάπαξ βοήθημα ξεκινά από 718,5 ευρώ.

Κάθε αύξηση στο επίδομα ανεργίας θα αυξάνει και το βοήθημα (Σημειώνεται ότι το επίδομα ανεργίας συνδέεται με τον κατώτατο μισθό).

Επίδομα 2024
ΘΑΥΜΑ! Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!...και είναι πολλά! 7

Διαβάστε στο λινκ το ΦΕΚ με την απόφαση!

Το βασικό ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος των δικαιούχων που σημαίνει ότι η εφάπαξ ενίσχυση για δικαιούχο με ένα προστατευόμενο μέλος θα είναι 798 ευρώ και με δυο προστατευόμενα μέλη 861 ευρώ.

Διαδικασία καταβολής για το επίδομα


Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, η οποία υποβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α. στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας του, με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας. Ιδιαίτερα για τους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσης, η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής.
Η αίτηση του ασφαλισμένου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν.

νέα επιδόματα 2024
ΘΑΥΜΑ! Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!...και είναι πολλά! 8

Η ανακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων επισύρει την απόρριψη της αίτησής του και τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η αίτηση συνιστά εξουσιοδότηση προς τη Δ.ΥΠ.Α. για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος, προκειμένου να διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προϋποθέσεων για την καταβολή του.

Slide Up
x