Hit enter after type your search item

Φωκάς Ευαγγελινός! Βιογραφικό με τιμητική βράβευση Ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, το 23ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας με την βράβευση του Φωκά Ευαγγελινού ως ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ.

Το 23ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διοργανώθηκε από το Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, με την συνεχή στήριξη του Δήμου Ορεστιάδας, της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. και της τοπική αγοράς. Φέτος το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της εκλιπούσας ηθοποιού Ντίνας Κώνστα. Παρουσιαστής του φεστιβάλ για εικοστή συνεχόμενη χρονιά ήταν ο Αλέξης Κωστάλας.

Φωκάς Ευαγγελινός: Έτσι θα εμφανιστεί η Αμάντα στη σκηνή της Eurovision

Ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο αξιε΄παινος χορογράφος με την πολυετή πορεία του στο Χορό, αλλά και την πολύπλευρη προσφορά του στον καλλιτεχνικό χώρο γενικότερα, όπως επίσης και το ατελείωτο έργο που έχει επιδείξει εντός και εκτός συνόρων, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της τελευταίας βραδιάς.

Αφού τον προσφώνησε ο Αλέξης Κωστάλας, προβλήθηκε ένα βιντεο-αφιέρωμα για την πορεία του Φωκά Ευαγγελινού ως χορευτή και ως χορογράφου-σκηνοθέτη. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Νέας Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης πήρε το λόγο και μίλησε για τον Φωκά, ο οποίος παρέλαβε εμφανώς συγκινημένος το τιμητικό βραβείο, ευχαριστώντας τους διοργανωτές και τονίζοντας ότι θα είναι δίπλα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν.

Φωκάς Ευαγγελινός! Αυτή ειναι η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ σύζυγός του

Τον Φωκά Ευαγγελινό τίμησαν και οι νέοι άνθρωποι της Ορεστιάδας, η χορευτική ομάδα φοιτητών Ορεστιάδας (Χ.Ο.Φ.Ο.), οι οποίοι μίλησαν για τη σεμνότητα και την ανθρωπιά του αγαπημένου χορογράφου και δασκάλου.

Φωκάς Ευαγγελινός: “Με την Αμάντα Γεωργιάδη στην Eurovision 2022 είναι δύσκολα τα πράγματα”

Φωκάς Ευαγγελινός βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1963
Μεσολόγγι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα χορογράφος
Περίοδος ακμής 1991

Ο Φωκάς Ευαγγελινός (γεννηθείς το 1963 στο Μεσολόγγι) είναι Έλληνας χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής τηλεόρασης, κινηματογράφου, θεατρικών έργων και βίντεο κλιπ. Είναι περισσότερο γνωστός για τη σκηνοθέτηση της χορογραφίας σε πολλές συμμετοχές του Διαγωνισμού Τραγουδιού Γιουροβίζιον.

Βιογραφία
Ο Ευαγγελινός γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1963. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη σχολή χορού της Κικής Μανιάτη και το 1989 αποφοίτησε από τη κρατική σχολή ορχηστρικής τέχνης στην Αθήνα, όπου διδάχτηκε από διακεκριμένους δασκάλους όπως η Ντόρα Τσάτσου, ο Ζουζού Νικολούδης και ο Ιωάννης Μέτσης.

Πένθος για τον Φωκά Ευαγγελινό

Έχει εργαστεί ως χορευτής με πολλές ομάδες χορού. Το 1987 συμμετείχε στην κωμωδία Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γ. Λαζάνη και του Μάνου Χατζιδάκι, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, των Δελφών και στο θέατρο Οντεόν. Ξεκίνησε τη δική του καριέρα ως χορογράφος το 1991. Το 1996 ίδρυσε τη δική του σχολή χορού στην Αθήνα, με την ονομασία Κυψέλης 5Α. Είναι διαπιστευμένο μέλος της Αυτοκρατορικής Εταιρείας Καθηγητών Χορού. Κάθε δύο χρόνια σκηνοθετεί και χορογραφεί χορογραφίες με τη συμμετοχή μαθητών σχολείου. Όλα τα κέρδη από τις παραστάσεις πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Από το 2002 διδάσκει σύγχρονο χορό στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο χορογραφίας «Κούλα Πρατσικά» από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου για την αρχαία κωμωδία Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.

Η Eurovision 2020 έρχεται και αυτή είναι η επικρατέστερη για την εκπροσώπηση μας

Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε άλλα θέατρα. Έχει επίσης σκηνοθετήσει ταινίες, τηλεοπτικές και μουσικές εκπομπές, χορευτικά συγκροτήματα, τηλεοπτικές σειρές, βίντεο κλιπ, συναυλίες και συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως π.χ. στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον.[2]

Φωκάς Ευαγγελινός: Η σπάνια εμφάνιση με την σύζυγό του-είναι μαζί 26 χρόνια

Είκοσι έξι χρόνια μαζί κλείνουν φέτος ο Φωκάς Ευαγγελινός και η Πίτσα Κουτουφά, η Κεφαλονίτισσα καλλιτεχνική μάνατζερ που είναι το άλλο του μισό.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1993, όταν η Μιμή Ντενίση τον κάλεσε να χορογραφήσει το «Tαμ ταμ Τάγνκο».

Φωκάς Ευαγγελινός: Η σπάνια εμφάνιση με την σύζυγό του-είναι μαζί 26 χρόνια
Η πιο πρόσφατη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο πριν από λίγες μέρες
Η αγαπημένη του τότε εργαζόταν στις δημόσιες σχέσης της ηθοποιού. Βγήκαν με τον Φωκά Ευαγγελινό δυο τρεις φορές και από τότε έδεσαν, όπως αποκάλυψε εκείνος:

Ο Φωκάς Ευαγγελινός είχε πει για τη γυναίκα της ζωής του σε παλαιότερη συνέντευξη:

«Έχω τον άνθρωπο της ζωής μου, την Πίτσα Κουτουφά, με την οποία ζούμε είκοσι χρόνια μαζί. Δεν θα μπορούσα να είμαι με έναν άνθρωπο στη ζωή μου, που να μην έχει σχέση με τη δουλειά μου, γιατί δεν θα μπορούσε να με παρακολουθήσει. Με είχε καλέσει η Μιμή Ντενίση να χορογραφήσω το Tαμ – ταμ Ταγνκό 1993. Η Πίτσα δούλευε τότε στις δημόσιες σχέσεις της Μιμής. Βγήκαμε δυο- τρεις φορές και από τότε κολλήσαμε. Από ένα σημείο και μετά, έγινε και μέντοράς μου στη δουλειά. Με βοήθησε στις δύσκολες αποφάσεις. Είναι ο άνθρωπος που μου έδειχνε το δρόμο και τη σχολή χορού έτσι τη φτιάξαμε το 1996. Με έπεισε μετά κόπων και βασάνων, να πάρω δάνειο 80 εκατομμυρίων δραχμών τότε. Με έφερε σε αυτό εδώ το κτίριο στην Κυψέλη που ήταν εγκαταλελειμμένο».

Και κατόπιν είχε προσθέσει: «Έχει συμβεί να τη φορτίζω με τα δικά μου. Αν δεν την είχα, θα ήμουν ένας φτωχός καλλιτέχνης. Νιώθω ότι την πιέζω πολύ, με όσα έχει στο κεφάλι της. Αλλά όταν χάνουμε τον εαυτό μας και τον προσωπικό μας χρόνο, χτυπάει ένας συναγερμός, λέμε “στοπ” και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας».

Γιατί όμως οι δυο τους δεν έκανα ποτέ παιδί; «Εγώ δεν τόλμησα. Θεωρώ τεράστια την ευθύνη ενός παιδιού και δεν αισθανόμουν ώριμος στο να μπορέσω να αφοσιωθώ σε ένα παιδί. Ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό μου λάθος. Θα φανεί εγωιστικό αλλά η δουλειά λειτούργησε εις βάρος του ενδεχόμενου για ένα παιδί. Ποτέ, βέβαια, δεν είναι αργά. Μπορεί να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Πιθανόν για μια υιοθεσία να είμαι ανοιχτός».

Ο Φωκάς Ευαγγελινός σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ως χορογράφος ξεκίνησε το 1991.

Έχει χορογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του Ελληνικού Θεάτρου. Το 1996 δημιούργησε τη δική του Σχολή. Ο Φωκάς Ευαγγελινός μεγάλωσε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου σε μία οικογένεια που δεν ήταν πλούσια και που τον προόριζε για να σπουδάσει στη σχολή εμποροπλοιάρχων για να έχει μία σταθερή δουλειά και εισόδημα, ανέφερε πως ουσιαστικά ξεκίνησε το χορό στα 21 του χρόνια, σε μία ηλικία που άλλοι είναι ήδη φτασμένοι και πως όταν πέρασε στην Κρατική Σχολή για να σπουδάσει ήρθε σε ρήξη με την οικογένεια του και δούλευε σε 4 δουλειές για να τα βγάλει πέρα.

Η επαγγελματική πορεία
Το 2005 βραβεύτηκε με το βραβείο χορού Κούλα Πρατσίκα από το Κέντρο Μελέτης & Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου για τις χορογραφίες δύο έργων του Εθνικού θεάτρου.

Kατά την διάρκεια αυτών των χρόνων μέχρι και σήμερα, έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Β.Ελλάδος, το Ελεύθερο Θέατρο, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικά show, μουσικά βραβεία, ομάδες χορού, σίριαλ, video clip.

Έχει επίσης επιμεληθεί σκηνοθετικά, συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων το 2005 έφερε τη 1η θέση για την Ελλάδα, στο διαγωνισμό της Eurovision, ενώ ως creative director το 2006, επιμελήθηκε τον διαγωνισμό που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Συγκεκριμένα είχε πει: «Η Έλενα ( Παπαρίζου) στη Eurovision ήταν ένα υπέρλαμπρο πλάσμα, που, όπως λέμε στη γλώσσα της τηλεόρασης, «έσπαγε το γυαλί». Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό μας».

Το 2011 ως creative director, εμπνεύστηκε και υλοποίησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, καθώς και τις τελετές αφής και παράδοσης φλόγας για τους Παγκόσμιους Αγώνες ΚΟΡΕΑ 2013 και τους ευρωπαϊκούς αγώνες ΑΜΒΕΡΣΑ 2014.

 

Το 2013 ανέλαβε την καλλιτεχνική διοργάνωση της Αναβίωσης των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων για την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το 2014 την «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ολυμπιακής Επιτροπής, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το 2015 και 2016 σκηνοθέτησε το Τελετουργικό Αφής της Φλόγας της εκδήλωσης του 33ου και 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου στον Τύμβο του Μαραθώνα.

 

Το 2014 για την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σκηνοθέτησε το έργο «12 παρά 12» του Ευγένιου Τριβιζά, το 2015 την μουσικοθεατρική παράσταση «Τα παιδιά της χορωδίας» του Christophe Barratier στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το 2016 την μουσικοθεατρική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά» του Στρατή Πασχάλη σε μελοποιημένη ποίηση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η επί 25 χρόνια σύντροφος
Οι δυο τους είναι μαζί τα τελευταία 25 χρόνια, με τον Φωκά Ευαγγελινό να αποκαλύπτει σε συνέντευξή του: «Έχω τον άνθρωπο της ζωής μου, την Πίτσα Κουτουφά, με την οποία ζούμε είκοσι πέντε χρόνια μαζί. Δεν θα μπορούσα να είμαι με έναν άνθρωπο στη ζωή μου, που να μην έχει σχέση με τη δουλειά μου, γιατί δεν θα μπορούσε να με παρακολουθήσει.

Με είχε καλέσει η Μιμή Ντενίση να χορογραφήσω το Tαμ – ταμ Ταγνκό 1993. Η Πίτσα δούλευε τότε στις δημόσιες σχέσεις της Μιμής. Βγήκαμε δυο- τρεις φορές και από τότε κολλήσαμε. Από ένα σημείο και μετά, έγινε και μέντοράς μου στη δουλειά. Με βοήθησε στις δύσκολες αποφάσεις. Είναι ο άνθρωπος που μου έδειχνε το δρόμο και τη σχολή χορού έτσι τη φτιάξαμε το 1996. Με έπεισε μετά κόπων και βασάνων, να πάρω δάνειο 80 εκατομμυρίων δραχμών τότε. Με έφερε σε αυτό εδώ το κτίριο στην Κυψέλη που ήταν εγκαταλελειμμένο».

Δεν τόλμησα να κάνω παιδί
Στην ίδια συνέντευξη ο Φωκάς Ευαγγελινός είχε αποκαλύψει και το γιατί δεν έκαναν παιδί: «Εγώ δεν τόλμησα. Θεωρώ τεράστια την ευθύνη ενός παιδιού και δεν αισθανόμουν ώριμος στο να μπορέσω να αφοσιωθώ σε ένα παιδί.

Ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό μου λάθος. Θα φανεί εγωιστικό αλλά η δουλειά λειτούργησε εις βάρος του ενδεχόμενου για ένα παιδί. Ποτέ, βέβαια, δεν είναι αργά. Μπορεί να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Πιθανόν για μια υιοθεσία να είμαι ανοιχτός».

Ο θάνατος της μητέρας του
Η Αγγελική Ευαγγελινού πέθανε πλήρης ημερών, στα 95 της χρόνια Η κηδεία της έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, απ΄ όπου κατάγεται η οικογένεια και μεγάλωσε ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Βραβεία
Κέρδισε το βραβείο χορογραφίας Κούλα Πρατσικά (2005).[1]

Χορογραφίες Γιουροβίζιον
Ο Ευαγγελινός έχει συμμετάσχει πολλές φορές ως χορογράφος των συμμετοχών πολλών χωρών στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Δείχνονται και οι θέσεις στη κάθε συμμετοχή.

Slide Up
x
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :