Ροή ειδήσεων

ΑΥΤΑ είναι τα έγγραφα φωτιά του Eurogroup

Μία αποκάλυψη βόμβα έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Eurogroup, όταν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε πως ο Π. Μοσκοβισί πριν τη συνεδρίαση του είχε δώσει ένα προσχέδιο, το οποίο θα υπέγραφε, αλλά τελικά στη συνεδρίαση υιοθετήθηκε ένα άλλο κείμενο που απέρριψε η κυβέρνηση.
Και μπορεί διαρροές μέσω Reuters να υποστήριζαν ότι τέτοιο κείμενο δεν υπήρξε ποτέ, όμως όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Π. Μέισον, όχι μόνο υπήρχε, αλλά περιείχε και αρκετά διαλλακτικές διατυπώσεις, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Το προσχέδιο που προώθησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και απέρριψε ο κ. Βαρουφάκης έγραφε:
«Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας.  (ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΤΕΙ: Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδιά της).  Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ελαστικότητα παρέχει ήδη το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

Το αρχικό όμως προσχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί έγραφε:
«Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας και μπορούν να βοηθήσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία (η τελευταία φράση με τα έντονα γράμματα δεν υπήρχε στο προσχέδιο που απορρίφθηκε). Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ θα αρχίζουν οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία.  Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπόλοιπο κομμάτι της παραπάνω παραγράφου δεν υπήρχε στο κείμενο Μοσκοβισί.  

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το προσχέδιο που έδωσε ο Π. Μοσκοβισί στον Γ. Βαρουφάκη και ήταν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, έκανε αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση και μιλούσε για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου προγράμματος τεσσάρων μηνών, «ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα, το οποίο θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί σε αυτή την περίοδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εντελώς διαφορετική διατύπωση όμως υπήρχε στα δύο προσχέδια και στο σημείο για το αίτημα παράτασης.
Το μεν προσχέδιο Ντάισελμπλουμ έγραφε:
«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία», ενώ το προσχέδιο του Μοσκοβισί έγραφε:
«Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για το αίτημα παράτασης της ισχύουσας συμφωνίας δανείου, με τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών».
Τελικά το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και το οποίο απορρίφθηκε έγραφε:
«Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για την επέκταση της παρούσης δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός ενδιάμεσου προγράμματος τεσσάρων μηνών, ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο».
Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα τελεσίγραφο. Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, η Αθήνα θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να ζητήσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, διαφορετικά δεν θα υπάρχει νέα συζήτηση.
Ο Γ. Βαρουφάκης πάλι κατά τις χθεσινές τους δηλώσεις δήλωσε αισιόδοξος ότι στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει συμφωνία. Μέχρι τότε όλες οι πλευρές συνιστούν… ψυχραιμία.

Back to top button