Αγιορείτικη τραγανή μελοτυρόπιτα | freegossip.gr

Αγιορείτικη τραγανή μελοτυρόπιτα | Dogma


freegossip.gr
18 Φεβρουαρίου 2021
12:31
Η αγιορείτικη μελοτυρόπιτα είναι ένα από τα… μυστικά γλυκίσματα της καλογερικής ζαχαροπλαστικής που σίγουρα θα σας βοηθήσει να καταπλήξετε τους αγαπημένους σας. Τρώγεται τόσο όλες τις ώρες και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!


Η Μελοτυρόπιτα είναι μια συνταγή πεντανόστιμη και παράλληλα εξαιρετικά εύκολη. Αξίζει να τη δοκιμάσετε, σήμερα κιόλας.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την μελοτυρόπιτα είναι:
4-5 φύλλα κρούστας χοντράμέλι ,ελαφρώς αραιωμένο με ελάχιστο χλιαρό νερόβούτηρο λειωμένο για το τηγάνισμακανέλλα σκόνητυρι φέτα κομμένη σε κομμάτια 0,8×0,5×0,1 περίπου και καλά ξαρμυρισμένη απόβραδύς, ή ανθοτυρο ή μυζήθρα ανάλατηή και οποιοδήποτε ανάλατο τυρί.
Επί το έργον:
Κόβουμε τα φύλλα σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο μέγεθος από το τυρί και τυλίγουμε σε αυτά. Τηγανίζουμε στο βούτηρο έως ότου ροδίσουν καλά.Αποσύρουμε, γλασσάρουμε και περιχύνουμε με το μέλι, επιπάσσοντες και την κανέλλα.Γίνεται και με φύλλο καταϊφι στο φούρνο. Απλώνουμε το μισόκαταϊφι σε βουτηρομένο ταψί. Κατόπιν το τυρί σε όλο το μήκος και πλάτος του ταψιού.Απλώνουε και το υπόλοιπο από πάνω. Το πατάμε καλά, ραντίζουμεμε νερό και ζεματίζουμε με βούτυρο.Όταν ροδίσει αποσύρουμε και περιχύνουμε και το αραιωμένο μέλι, ή με σιρόπι όπως και σε όλα τα άλλα γλυκά ταψιού. Προσέχουμε ώστε το μέλι ή το σιρόπινα είναι κρύα. Αν είναι αμφότερα (καταϊφι-μέλι) ζεστά «λασπώνουν».
Πηγή: Βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Αρχιμανδρίτου  Δοσιθέου ,  ηγούμενου  της  Ι. Μονής  Τατάρνης
Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακό πρωινό: Ομελέτα με μπανάνες!
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.


Γράψτε ένα σχόλιο