Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα: 5 facts για τη νόσο των νέων ανθρώπων

Η αγκυκλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλει κυρίως νέους άντρες και γυναίκες, από 25 ετών και πάνω. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα ώστε να μην καθυστερήσει η διάγνωση.

5 facts για την αγκυκλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

#1

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια επώδυνη, σταδιακά προοδευτική φλεγμονώδης νόσος, με κύριο σύμπτωμα τον πόνο στην πλάτη. Τα καλά νέα είναι ότι εμφανίζεται περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού. Τα όχι-τόσο-καλά νέα είναι ότι προσβάλλει συνήθως νεαρούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 ετών ή άνω.

#2

Οι αιτίες της ΑΣ δεν είναι ξεκάθαρα κατανοητές, αλλά φαίνεται ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες. Γι’ αυτό, αν κάποιος στην οικογένεια έχει τη νόσο, είναι πιο πιθανό και τα υπόλοιπα μέλη να έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισής της.

#3

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η περιορισμένη κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Η χρόνια κόπωση και η αϋπνία είναι επίσης χαρακτηριστικά της νόσου.

#4

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα σχετίζεται με επιπλοκές όπως η οστεοπόρωση, η φλεγμονή των ματιών (ραγοειδίτιδα), η ψωρίαση και η σοβαρή φλεγμονή του εντέρου.

#5

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει πολύ την εξέλιξη της ασθένειας αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Διάβασε επίσης: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα και 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Διάβασε επίσης: Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: 8 facts για την πάθηση που οδήγησε τη Selena Gomez σε μεταμόσχευση νεφρού

Leave a Comment