Hit enter after type your search item
freegossip.gr

Breaking news,news,lifestyle,

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ 2022: ΠΑΝΙΚΟΣ την ΠΑΥΣΗ της! Πότε και πως τελειώνει! Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ 2022: ΠΑΝΙΚΟΣ την ΠΑΥΣΗ της! Πότε και πως τελειώνει!

Αφορμή, άλλωστε, για τη θέσπιση της θερινής ώρας ήταν και πάλι η ενεργειακή κρίση, η οποία είχε ξεσπάσει τη δεκαετία του ’70 και συγκεκριμένα, το 1975.

Οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και καθώς η μέρα έχει αρχίσει ήδη να μικραίνει, αναζητούν στο ημερολόγιο την ημερομηνία για την αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή.

Οι Αταίριαστοι επιστρέφουν και “τρολάρουν” την αλλαγή ώρας

Η επιστροφή στη χειμερινή αναμένεται να γίνει και φέτος την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 30/10/2022. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10), στις 04:00, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Αλλαγή ώρας 2022: Όχι για τελευταία φορά

Παρά τις ελπίδες αρκετών να μην αποχωριστούν τη θερινή ώρα, αυτό δεν θα γίνει ούτε φέτος, καθώς το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου αλλαγής ώρας δείχνει να έχει «παγώσει» για τα καλά.

Αλλαγή ώρας 2022: Η ενεργειακή κρίση φέρνει ανατροπή

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.
Κάποια λίγα χρόνια κρατάει η συζήτηση κατάργηση της αλλαγής ώρας 2022 με την πανδημία να βάζει «φρένο» στις αλλαγές πάνω που το μέτρο πήγαινε να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά, το θέμα έχει «παγώσει» και δεν έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι το βάζουν ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων.
Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι η αλλαγή της ώρας θεσπίστηκε τη δεκαετία του ’70 ακριβώς για εξοικονόμηση ενέργειας! Πιο συγκεκριμένα, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, είχαν ληφθεί οι αποφάσεις για τη θερινή ώρα από τα περισσότερα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Επί της ουσίας, αξιοποιούμε, με τη θερινή ώρα, το φως της ημέρας για μία ώρα παραπάνω, και για αυτό ισχύει και από το 1996 μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση. Το Φθινόπωρο πάλι τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Μέχρι να ληφθεί πάντως οποιαδήποτε οριστική απόφαση θα συνεχίζουμε να γυρνάμε τα ρολόγια.
Πότε είναι η τελευταία φορά που αλλάζουμε την ώρα
Εάν μέχρι την Άνοιξη του 2022 δεν μεσολαβήσει κάποια ευρωπαϊκή απόφαση για την κατάργηση του μέτρου, τότε η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2023.
Η πρόταση της Κομισιόν για την αλλαγή ώρας
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.
Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα ζητήματα.
Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα
Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:
Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.
Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner