Hit enter after type your search item

Ανησυχία, όχι πανικός και ετοιμότητα για το άνοιγμα του τουρισμού

/
/
img

Η χώρα γύρισε σελίδα και από σήμερα 1η Ιουλίου ανοίγει τα σύνορά της για τους τουρίστες. Τρεις ειδικοί μας μιλούν για τους φόβους τους, για τα μέτρα κα την προετοιμασία της Ελλάδας.

Εκπροσώπους από τους τρεις πυλώνες προετοιμασίας της χώρας για το άνοιγμα του τουρισμού της 1ης Ιουλίου φιλοξενεί σήμερα το ρεπορτάζ του iEidiseis. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του αντίστοιχου Εργαστηρίου στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος, Νικόλαος Σύψας, μάς σκιαγραφούν την εικόνα της κατάστασης που ζούμε αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα του νέου κορονοιού αλλά και του… τουρισμού!

«Ο τουρισμός είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Τον αντιμετωπίζουμε με ανησυχία αλλά και σχέδιο», σημειώνει ο κ. Σύψας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΥΥΚΑ, στην συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Και συνεχίζει εξηγώντας: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο την χαλάρωση των μέτρων ειδικά από τους νέους, και όχι τόσο από τους τουρίστες που θα έρθουν στην χώρα το επόμενο διάστημα. Παρατηρώ μεγάλη χαλάρωση των μέτρων με συνωστισμό και αυτό δεν είναι ευοίωνο…

Παρόλα αυτά, εμείς παρακολουθούμε στενά σε καθημερινή βάση τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με νέα μέτρα. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν τοπικές αναζωπυρώσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε όπως έχουμε ήδη κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Επίσης, είναι γεγονός ότι επιδημιολογικά χρειαζόμαστε δύο τουλάχιστον εβδομάδες από κάθε «άνοιγμα» για να δούμε αν αυξήθηκε το R0. Αλλά γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση με πορεία που δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως. Πηγαίνουμε βήμα- βήμα».

Σχετικά με την σύσκεψη στο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα για το σημερινό άνοιγμα των αεροδρομίων μάς μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος μας αποκάλυψε και την «λειτουργία» του εξελιγμένου αλγόριθμου και του μοντέλου με το οποίο θα επιλέγονται οι τουρίστες οι οποίοι θα υποβάλλονται σε τεστ…

«Ζητάμε να έχουν συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα τουλάχιστον 48 ώρες πριν ταξιδέψουν για την Ελλάδα. Όλα τα στοιχεία θα εισάγονται στο σύστημα και ο αλγόριθμος θα αναλύει και θα υποδεικνύει ποιοι είναι αυτοί που ανήκουν στις πιο επικίνδυνες ομάδες, ώστε να υποβάλλονται στα δειγματοληπτικά τεστ κατά την είσοδό τους στην χώρα μας. Δηλαδή, πρέπει να καταλάβετε, ότι θα εξετάζονται δειγματοληπτικά κάποιοι αλλά όχι… τυχαία. Είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που εφαρμόζει πρώτη η χώρα μας».

Και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προσθέτει ότι ο Οργανισμός βρίσκεται παντού στα σύνορα και στα νησιά με 200 κινητές μονάδες που σύντομα θα γίνουν 400 καθώς προχωρούν επιπλέον 55 προσλήψεις προσωπικού που θα τις επανδρώσουν, ενώ και το ΕΚΑΒ διαθέτει πια 11 κάψουλες για αεροδιακομιδές κρουσμάτων από τη μία που διέθετε τον Μάρτιο.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ο κ. Αρκουμανέας θεωρεί ότι «είναι πολύ δύσκολο να μας ξεφύγει η κατάσταση. Θα υπάρξουν», σημειώνει, «κρούσματα αλλά είμαστε σε θέση να τα εντοπίσουμε σύντομα και να τα περιορίσουμε ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση ούτε σε τοπικό επίπεδο, ούτε σε πανελλαδικό».

arkoumaneas

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν τον Μάρτιο, ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης ούτε σε επίπεδο προετοιμασίας. Δεν χρειάζεται πανικός. Μόνο προσοχή και τήρηση των βασικών μέτρων πρόληψης».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, (κι αυτός μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΥΥΚΑ) μας απαντά στο ερώτημα σχετικά με την δυνατότητα της χώρας να πραγματοποιεί 8.000 τεστ σε καθημερινή βάση, όπως ανακοίνωσαν ότι θα γίνεται αυτήν την περίοδο ανοίγματος των συνόρων… : «Εμείς στην Αθήνα έχουμε ήδη μεγαλύτερη δυνατότητα, άνω των 1.000 τεστ ημερησίως. Και τα υπόλοιπα εργαστήρια αντιστοίχως. Τώρα όμως θα συνδράμουν και άλλα εργαστήρια και έτσι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς αυτό», βεβαιώνει ο καθηγητής.

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :