Απεργία σήμερα 17 Ιανουαρίου. Ποιοι απεργούν

0
4
Απεργία σήμερα 17 Ιανουαρίου Ποιοι απεργούν

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών. Με αυτό τον τρόπο διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του συστήματος υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί να μην εξοντωθούν μισθολογικά οι γιατροί, να μην περιθωριοποιηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να μην διαλυθεί η δημόσια περίθαλψη και να μην υποβαθμιστούν οι παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Επιπλέον η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στις 31 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας «άμεση απόσυρση των εξαμβλωματικών οργανογραμμάτων που δημοσιεύει σωρηδόν το υπουργείο Υγείας, υλοποιώντας μνημονιακές επιλογές».

Επίσης, απαιτεί επικαιροποίηση των οργανισμών με βάση τις κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να αποτυπώνονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τέλος ζητεί τη στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ασφαλή προγράμματα εφημεριών, πλήρως χρηματοδοτημένα, εξασφάλιση υγειονομικού υλικού και αξιοπρεπείς αμοιβές γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας.

Χωρίς μετρό σήμερα η Αθήνα

Απεργία όμως σήμερα έχουν εξαγγέλει και οι εργαζόμενοι στο Μετρό. Προχωρούν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγια και καταγγέλοντας την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πάντως κανονικά θα εκτελεσθούν θα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, του Τραμ, των λεωφορείων και των τρόλεϊ.