Στο στόχαστρο της εφορίας 4.100 πλούσιοι Έλληνες φορολογούμενοι

0
2
Στο στόχαστρο της εφορίας 4100 πλούσιοι Έλληνες φορολογούμενοι

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε 4.100 πλούσιους Έλληνες φορολογούμενους, ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να χτυπηθεί ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής που αποτελεί και το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, φέτος θα πρέπει να ελεγχθούν:

1.500 φορολογούμενοι με μεγάλα εισοδήματα. Για 750 από αυτούς θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί ο τακτικός φορολογικός έλεγχος και να έχει εισπραχθεί το 75% των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Για τους υπόλοιπους 750 θα γίνουν προσωρινοί έλεγχοι και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 55% των πρόσθετων φόρων και προστίμων.

2.600 φορολογούμενοι με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Για τους 1.200 φορολογουμένους ο φορολογικός έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.

– Θα αποσταλούν στον εισαγγελέα 128 υποθέσεων φοροδιαφυγής μεγάλων φορολογουμένων για την άσκηση ποινικών διώξεων.

– Θα γίνει έλεγχος 240 δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στελεχών και υπαλλήλων των Εφοριών (110 δηλώσεις διευθυντών και 130 δηλώσεις υπαλλήλων).

Παράλληλα, οι στόχοι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προβλέπουν:

1. Την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές των προηγούμενων ετών, εκ των οποίων 775 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευθεί στα 56,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 13,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2012, στοιχείο που καταδεικνύει την οικονομική αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους και τα «χαράτσια».

2. Την είσπραξη του 24,5% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2013. Μάλιστα, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να εισπράξει το 14% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων οφειλών.