Τόμσεν: Μέτρα για τη φοροδιαφυγή ή νέες περικοπές μισθών

2
1
Τόμσεν Μέτρα για τη φοροδιαφυγή ή νέες περικοπές μισθών

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, έστειλε αυστηρό μήνυμα – προειδοποίηση στους Έλληνες, μέσα από συνέντευξή του: Αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή δεν θα αποφευχθούν επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχτεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ η έλλειψη ηγεσίας και οι ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις είναι τα στοιχεία που οδηγούν στην αδυναμία είσπραξης φόρων. «Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η είσπραξη φόρων επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες. Κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και κατά το τελευταίο έτος η έλλειψη ηγεσίας είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο» τόνισε.

Ωστόσο, «η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, ενώ παραδέχτηκε  ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήρθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε» είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Όπως μάλιστα υποστήριξε ο Πολ Τόμσεν θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

«Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη στη χώρα. Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους προγραμματικούς της στόχους», κατέληξε.

newest oldest most voted
Notify of
αα
Guest
αα

11:52 o εν λογω κυριος ειναι απλως ενας υπαλληλος και κανει του δουλεια που του ανεθεσαν απο του ΔΝΤ τις ευθυνες τις φερουν οι κυβερνησαντες που καταντησαν τη χωρα σ αυτο το χαλι.

Johny
Guest
Johny

Ακόμα αναρωτιέμαι πώς προέκυψε αυτός ο απαράδεκτος και όσοι τον έφεραν βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και τον βοηθούν για τα ακόμη χειρότερα.