Παπανδρέου:

8
2
Ανδρέας Παπανδρέου Έτσι δεν πάμε πουθενά

Για άλλη μια φορά, η συντηρητική Ευρώπη φοβήθηκε να επενδύσει στην ίδια την Ευρώπη και το μέλλον της», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του αναφορικά με τις χθεσινές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Η επικράτηση συντηρητικών θέσεων στην Ευρώπη, με τη συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, συνιστά καταδίκη της Ευρώπης, όλων των Ευρωπαίων πολιτών», σημειώνει.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπενθυμίζει την πρόταση που είχε καταθέσει για δημοψήφισμα. «Όσοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πράξεις ή με την σιωπή τους, στάθηκαν απέναντι στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος που θα λειτουργούσε ευεργετικά για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη και θα κινητοποιούσε τους Ευρωπαίους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση, ας αναλογιστούν σήμερα τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η απειλή ενός δημοψηφίσματος, αλλά σχεδιασμένου να οδηγήσει σε λιγότερη Ευρώπη. Στην πρώτη περίπτωση η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε. Στη δεύτερη, υπέκυψε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

«Η επικράτηση συντηρητικών θέσεων στην Ευρώπη, με τη συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, συνιστά καταδίκη της Ευρώπης, όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Για άλλη μια φορά, η συντηρητική Ευρώπη φοβήθηκε να επενδύσει στην ίδια την Ευρώπη και το μέλλον της.

Έτσι όμως, δεν πάμε πουθενά.

Το επισημαίνω ακατάπαυστα εδώ και τρία χρόνια: Την ώρα που πολλές χώρες είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν δύσκολα και απαιτητικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής σε εθνικό επίπεδο, επιβάλλεται να υπάρξει ένα γενναίο Πρόγραμμα Επενδύσεων από την ίδια την ΕΕ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην καινοτομία, σε μια σύγχρονη πράσινη οικονομία, σε υποδομές συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών, σε δίκτυα πράσινης ενέργειας, στο διαδίκτυο. Για μια Ευρώπη ανταγωνιστική και πάνω από όλα ανθρώπινη, με βιώσιμη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί δουλειές για όλους και θα προσφέρει πολλές δυνατότητες στους νέους ανθρώπους. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί άπραχτη τα εκατομμύρια των νέων ανέργων της, αλλά αναλαμβάνει γενναίες πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας παντού.

Ο φόβος της συντηρητικής Ευρώπης να ασχοληθεί σοβαρά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό Πρόγραμμα Επενδύσεων, δεν δίνει απαντήσεις στις αιτίες των προβλημάτων που ταλανίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν αντιμετωπίζει την ύφεση. Απειλεί με κατακερματισμό την ίδια την Ένωση. Απειλεί τη συνοχή των κοινωνιών μας. Ρίχνει λάδι στη φωτιά της εθνικιστικής ρητορικής που απειλεί ό,τι χτίσαμε, όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, τις τελευταίες δεκαετίες.

Την ώρα που χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, μια δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη, δεν επιτρέπεται να επικρατήσει ατολμία, σκοπιμότητες και επιστροφή στις εθνικές περιχαρακώσεις.

Και κάτι ακόμη. Όσοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πράξεις ή με την σιωπή τους, στάθηκαν απέναντι στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος που θα λειτουργούσε ευεργετικά για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη και θα κινητοποιούσε τους Ευρωπαίους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση, ας αναλογιστούν σήμερα τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η απειλή ενός δημοψηφίσματος, αλλά σχεδιασμένου να οδηγήσει σε λιγότερη Ευρώπη. Στην πρώτη περίπτωση η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε. Στη δεύτερη, υπέκυψε.

Μόνο μια προοδευτική Ευρώπη μπορεί να δώσει προοπτική στους πολίτες της».

newest oldest most voted
Notify of
χλίδα
Guest
χλίδα

τις ιδέες που είχε πριν το ΔΝΤ εννοώ είχε. Αλλά δεν κυβερνούσε ήταν στην κοσμάρα του λεφτά υπάρχουν. θα τον γράψει η ιστορία με τα μελανότερα γράμματα

βασια
Guest
βασια

Εχει μια θεωρια, η οποια δεν υλοποιηθηκε οπως ηθελε και τωρα τρεχει παντου και την υποστηριζει ως η μονη λυση. Το κακο στην παρουσα φαση, δεν ειναι αυτος, ειναι αυτοι που τον καλουν, γιατι επιτηδες αγνοουν οτι η πραγματικοτητα ειναι αλλη

ορχηστρα
Guest
ορχηστρα

12.22.50 τις ιδεες που τις ειδες, αν εννοεις το δντ αυτη ειχε τα…. που ειπες να την υλοποιησει παντως με οποιοδηποτε κοστος εναντιον του λαου

Νικολ
Guest
Νικολ

αλλαξε τον τιτλο. ζει ο Ανδρεας? ή μιλησε και η αλλη διανοια Ανδρικος?

μάστουρμπέησον
Guest
μάστουρμπέησον

ιδέες έχει αρχίδια δεν έχει να τις υλοποιήσει

Προδότης
Guest
Προδότης

Οχι αγόρι μου, δεν θα μείνεις ατιμώρητος. Μόνο η φυλακή σε ξεπλένει εσένα… όπως και το συνεταιράκι σου, τον Βενιζέλο

ορχηστρα
Guest
ορχηστρα

αυτος λοιπον ή εχει το ακαταλογιστο τελικα ή ειναι μεγαλο λαμογιο, θα καταληξω στο δευτερο μαλλον

Σοφια
Guest
Σοφια

..Σωστος ο Παπανδρεου. Δεν παμε πουθενα , ενω μαζι του πηγαμε …. στο διαολο και την καταστροφη… Καποιος να τον μαζεψει….. Ασε μας …. χελονιτσα μας @@@