Πάτρα: Ραγδαία αυξάνονται τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά

0
2
Πάτρα Ραγδαία αυξάνονται τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά

Ραγδαία είναι η αύξηση που παρουσιάζεται στα παιδοψυχιατρικά περιστατικά που χρήσουν βοήθειας το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν επιστήμονες.
 
Και ενώ πριν λίγο καιρό, αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πάτρας, μιλούσαμε για περισσότερα από εκατό παιδιά που έχουν χρειαστεί τη βοήθεια των ειδικών, τον Φεβρουάριο παρουσιάστηκε αύξηση πάνω από 40% των συγκεκριμένων περιστατικών.
 
Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο είχαν περάσει την πόρτα του Κέντρου 122 παιδιά, ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν και συνολικά ζήτησαν βοήθεια 174 ανήλικοι, με το γενικό ποσοστό της αύξησης που παρατηρείται ετησίως να ανέρχεται σχεδόν στο 38%.
 
«Αυτός ο χώρος που δημιουργήθηκε, ευνοεί για να έρθουν όλο και περισσότερα περιστατικά, γιατί βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης που σημαίνει πως οι πολίτες έχουν εύκολα πρόσβαση. Και η κατάσταση γύρω με όλα αυτά που ακούμε, με την οικονομική κρίση, με την αύξηση της βίας ιδίως στα σχολεία, ο κόσμος πλέον δεν σκέφτεται το πάω σε ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο και έτσι χτυπά την πόρτα μας πολύ πιο συχνά» σημείωσε σε δηλώσεις της η ψυχολόγος – σύμβουλος Κωνσταντίνα Κότση, προσθέτοντας πως «στο μεγαλύτερο βαθμό τα περιστατικά είναι παιδική κατάθλιψη και ψυχοσωματικά προβλήματα».
 
Προς τούτο το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή του Ιωάννη Καραμανδάνη. Πρόκειται για ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία και παιδί σε περιόδους οικονομικής κρίσης: χθες, σήμερα, αύριο», η οποία και θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στο χώρο του ανακαινισμένου Παλαιού Καραμανδανείου Νοσοκομείου (Κορύλλου 2) και με ώρα έναρξης 5.30 το απόγευμα.
 
Εκδήλωση αλλά με… δανεικές καρέκλες 

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου Κέντρου είναι ηέλλειψη σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς μπορεί να δόθηκαν τα χρήματα μέσω ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή – αναβίωση του και να καλύψει ανάγκες για παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους, όμως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός.
 
Το προσωπικό του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου κάνει έκκληση προκειμένου όποιος μπορεί να βοηθήσει καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τα βασικά… βιβλιοθήκες, καρέκλες, γραφεία και κυρίως παιχνίδια προκειμένου να δημιουργηθεί και ένας μικρός παιδότοπος ώστε τα παιδάκια που είναι στην αναμονή να έχουν κάτι να απασχολούνται, μέχρι να έρθει η σειρά τους να τα δεχθεί ο γιατρός.
 

Πηγή: dete