Ο Βαρθολομαίος παρόν στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄

1
1
Ο Βαρθολομαίος παρόν στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄

Στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στην σημερινή πανηγυρική θεία λειτουργία ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος Α΄ θα εγκατασταθεί επίσημα στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της παπωσύνης του.

Σύμφωνα με την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ η τελετή της ενθρόνισης θα είναι λιτή και συμβολική. Ο ποντίφικας θέλησε να καταστήσει σαφές, διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς». Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

Στις 09:45 ώρα Ελλάδας ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄θα χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ. Στην συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου.

Η θεία λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:30 το πρωί ώρα Ρώμης (10:30 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου. Την λειτουργία, μεταξύ των άλλων ,πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.

Τη θεία λειτουργία θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί που βρίσκονται ήδη στη Ρώμη και αναμένεται να κατακλύσουν την πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.  Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι οι πιστοί και οι τουρίστες που θα βρεθούν στην αιώνια πόλη για την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ενδέχεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Η πρώτη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ θα παραστούν αντιπροσωπείες από περισσότερες από 20 χριστιανικές Εκκλησίες. Ξεχωριστή, όμως, και συνάμα ιστορικής σημασίας είναι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, είτε πριν το Σχίσμα του 1054, είτε μετά από αυτό που Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στην εγκατάσταση Ρωμαίου Ποντίφικα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός.

«Ακόμη και πριν το Σχίσμα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν είχε παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά. Με την χειρονομία μου αυτή θέλω να δείξω τη σημασία που δίνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες. Οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, προσωρινό κατάλυμα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησαν σε δείπνο.

Στις πρώτες φωτογραφίες από την συνομιλία που είχαν οι δύο Προκαθήμενοι λίγο πριν το δείπνο, ο Πάπας διακρίνεται ασκεπής. Πρόσωπα που παρέστησαν στη συνάντηση επισήμαναν την απλότητα του νέου Πάπα και έκαναν λόγο για θερμή συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλική και αδελφική ατμόσφαιρα.

Πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων

Στη σημερινή λειτουργία θα συμπροσευχηθούν όλοι οι Καρδινάλιοι που πήραν μέρος στο Κονκλάβιο, καθώς και όλοι οι Αρχιεπίσκοποι και οι τοπικοί επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλλησίας. Επίσης θα παραστεί αντιπροσωπεία της Αγγλικανικής εκκλησίας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης Dr. John Sentamu, εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας.

Σημαντικές όμως θα είναι και οι παρουσίες της κοσμικής ηγεσίας στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου. Μεταξύ των πολιτικών ηγετών που θα παραστούν είναι σημαίνοντες ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, περιοχή καταγωγής του νέου Πάπα. Στη λειτουργία θα προσευχηθούν η πρόεδρος της Αργεντινής Χριστίνα Κίρχνερ, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Νιέτο.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον.

Από την ευρωπαϊκή ήπειρο θα παραστούν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Αριό και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

newest oldest most voted
Notify of
καλύτερα σκύλα παρά σκυλάκι
Guest
καλύτερα σκύλα παρά σκυλάκι

Είναι δυνατόν να τιμούμε και να σεβόμαστε ή να αναφέρουμε έστω για τον πρώην αξιωματικό του τουρκικού στρατού ο οποίος κατά την ενθρόνισή του έβρισε με τα χειρότερα λόγια τους ήρωες του 1821;
«Δυστυχώς οι δυο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές».
Ναι, είναι γνωστό ότι έτσι είπε το απόβρασμα,ο ανθέλληνας, έντρομος μπροστά στις τουρκικές αρχές και τους Έλληνες επισήμους.
Αυτοί μας κυβερνούν,αυτούς προσκυνάμε γι αυτό φτάσαμε στον πάτο.
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Προσθήκη εικόνας προφίλ