Επιστολή Στάη σε Λιάτσο: Δουλειά μας οι ειδήσεις και όχι η έμμεση διαφήμιση Πηγή: Επιστολή Στάη σε Λιάτσο: Δουλειά μας οι ειδήσεις και όχι η έμμεση διαφήμιση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/101198#ixzz2QupljI3R

0
2
Επιστολή Στάη σε Λιάτσο Δουλειά μας οι ειδήσεις και όχι η έμμεση διαφήμιση

Κλιμακώνεται η ένταση στην ΕΡΤ. Σε επιστολή της προς τον Αιμίλιο Λιάτσο που κοινοποιείται και στη διοίκηση, η Ελλη Στάη αναφέρει πως «πρόκειται για λάθος που αγγίζει την ίδια την θεσμική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και καταστρατηγεί την δημοσιογραφική δεοντολογία» μιλώντας για τη μετάδοση και από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ του «ρεπορτάζ» πως αλλάζει ημέρα κυκλοφορίας μια εβδομαδιαία εφημερίδα και μάλιστα μικρής κυκλοφορίας.

«Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει ψύχραιμα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη και όχι να πλασάρει γκρίζα διαφήμιση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η επιστολή της Ελλης Στάη προς τον Αιμιλιο Λιάτσο, έχει ως εξής:

Προς Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης

Κοιν. Πρόεδρο ΔΣ ΕΡΤ

Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ

Μέλη ΔΣ ΕΡΤ

«Αγαπητέ κύριε Λιάτσο,

Θεωρώ σοβαρό λάθος την μετάδοση στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ρεπορτάζ που αφορούσε στην προβολή – διαφήμιση συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Πρόκειται για λάθος που αγγίζει την ίδια την θεσμική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και καταστρατηγεί την δημοσιογραφική δεοντολογία. Πόσο μάλλον που -όπως προφανώς θα πρέπει να γνωρίζετε- στο παρελθόν το ΕΣΡ έχει επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα τόσο στην ΕΡΤ όσο και σε άλλα μέσα για την προβολή – έμμεση διαφήμιση εφημερίδων.

Θεωρώ ότι είναι περιττό να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του δημοσιογράφου αλλά και τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει ψύχραιμα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη και όχι να πλασάρει γκρίζα διαφήμιση. Η αρχή αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για την δημόσια τηλεόραση που εκ του θεσμικού της ρόλου έχει υποχρέωση να παρέχει απολύτως αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση.

Θεωρώ ότι πρακτικές όπως αυτή που ακολουθήθηκε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων συνιστούν μείζον ατόπημα και δεν συνάδουν ούτε με την προσωπική μου επαγγελματική στάση, ούτε βεβαίως με την ανεξάρτητη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως σας έχω επισημάνει κατ΄ επανάληψη και πρόσφατα, πρέπει να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση για την δομή και την λειτουργία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων το οποίο και παρουσιάζω, με τη συμμετοχή και του διευθυντή ειδήσεων, στο πλαίσιο της αναβάθμισής του με βάση πάντοτε τις αρχές της ανεξάρτητης και αντικειμενικής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.»