Διάσπαση της μικροκομματικής με αφορμή την ΕΡΤ

0
3
Διάσπαση της μικροκομματικής με αφορμή την ΕΡΤ

Στις 11.00 το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να αποφασιστεί η τελική επιλογή του κόμματος μετά τις ραγδαίες έως και δραματικές εξελίξεις της νύχτας που μας πέρασε, με τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών να καταλήγει σε αδιέξοδο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απομονώνει την Αγίου Κωνσταντίνου και να παραμένει στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώνει τις πρώτες πρωινές ώρες πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία.

Κατόπιν όλων τούτων και με την Ε.Ε. μέσω Όλι Ρεν και το ΔΝΤ να παρεμβαίνουν ανερυθρίαστα στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, το πολιτικό τοπίο αλλάζει. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προχωρούν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται στους βουλευτές τους (153), σε ανεξάρτητους βουλευτές που προτίθενται να στηρίξουν το κυβερνητικό σχήμα και – όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής – στην ψήφο ανοχής της ΔΗΜΑΡ, που αναμένεται να ανακοινώσει πως αποσύρει τους δύο υπουργούς της από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα διαθέτει μία περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από 153-157 βουλευτές,  αλλά, παρ’ όλ’ αυτά, δεν θεωρείται τουλάχιστον προσώρας ότι είναι θνησιγενές, δεδομένου ότι η Αγίου Κωνσταντίνου θα εξακολουθήσει να παραμένει με το ένα πόδι εντός και με το άλλο πόδι να διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή.

Τα έσπασαν για την ΕΡΤ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επί της ουσίας αφόπλισαν το επιχείρημα του Φώτη Κουβέλη με το οποίο αποχώρησε από τη σύσκεψη του Μαξίμου και που αφορούσε τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Αμφότεροι αποκάλυψαν ότι είχε επέλθει συμφωνία για την πρόσληψη στο μεταβατικό στάδιο της δημόσιας τηλεόρασης 2.000 υπαλλήλων της ΕΡΤ ΑΕ, την εντός 10 ημερών ψήφιση νόμου-πλαισίου για τη νέα δημόσια τηλεόραση, τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το στήσιμο της νέας δομής, την πρόσληψη ξένου συμβούλου (BBC) για την εφαρμογή ενός πλαισίου που θα διασφάλιζε την ανεξαρτησία και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τηλεόρασης και τέλος την τοποθέτηση υφυπουργού εκτός ΝΔ για την οικοδόμηση του όλου εγχειρήματος.

Κατόπιν όλων τούτων κατέστη σαφές πως η ΔΗΜΑΡ άλλαξε την τελευταία στιγμή στάση, χωρίς προφανώς να ενημερώσει την Ιπποκράτους, παρά την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ τους, και εισήλθε στην τελική διαπραγμάτευση επαναφέροντας παλαιότερη και εκτός του πλαισίου συμφωνίας πρότασή της. Η στάση αυτή του κ. Κουβέλη ανάγκασε τον κ. Βενιζέλο να εγκαταλείψει το πλαίσιο συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη Δευτέρα και σύμφωνα με το οποίο, αν η Δημοκρατική Αριστερά εγκατέλειπε την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα έπραττε το ίδιο.

Η στάση της Ιπποκράτους που ήταν αιφνιδιασμένη από την αλλαγή κατά 180 μοίρες της τακτικής της Αγ. Κωνσταντίνου προσέφερε στον Αντώνη Σαμαρά το αναγκαίο πολιτικό «αμορτισέρ», ώστε τουλάχιστον προς το παρόν να μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες. Λίγο πριν από τις τελικές αποφάσεις Σαμαρά-Βενιζέλου είχε παρέμβει ο Όλι Ρεν ζητώντας επιτακτικά να επικρατήσει υπευθυνότητα και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το ΔΝΤ με ηλεκτρονικό μήνυμα από την Αμερική άφηνε να εννοηθεί με καθόλου κεκαλυμμένο τρόπο πως, αν λόγω εκλογών δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας για την ελληνική οικονομία, τότε θα αποχωρούσε από το σχήμα δανειοδότησης- χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Το μήνυμα του ΔΝΤ

Στο Λονδίνο από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Financial Times» αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταδόθηκε η πληροφορία ότι, στο εν εξελίξει πρόγραμμα δανειακής βοήθειας προς την ελληνική οικονομία ανακύπτει «χρηματοδοτικό «κενό» ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Η αιτία είναι ότι τράπεζες στην ευρωζώνη δεν δέχθηκαν να αντικαταστήσουν- καθ’ολοκληρίαν- τα ληξιπόθεσμα ελληνικά ομόλογά τους με νεότερα», σύμφωνα με τους FT.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η ιστοσελίδα των FT, εξ αυτού του λόγου το ΔΝΤ εξέταζε το ενδεχόμενο να αναστείλει προς το παρόν τις πληρωμές του προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ανέφερε στην κυβέρνηση ότι «αν η επιθεώρηση έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψει κανένα οικονομικό πρόβλημα, επειδή το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου». Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, τότε η επιθεώρηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί και άρα θα παγώσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότησή του