Εγκρίθηκε κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

0
2
Εγκρίθηκε κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100000 ευρώ

«Μοντέλο Κύπρου» συμφώνησαν να ακολουθείτε στο εξής σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών!

Τι σημαίνει αυτό; Καλά καταλάβατε: κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ!

Όπως σας έχουμε αναφέρει, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες ( το γνωστό και μη εξαιρετέο Ecofin) κατέληξαν σε μια μία πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εξυγίανση και εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.

Το σχέδιο αυτό κινείται στις ράγες του «μοντέλου» της Κύπρου καθώς δεν επιβαρύνει (τουλάχιστον όχι στις πρώτες φάσεις του) τους φορολογούμενους αλλά μεταθέτει το βάρος για τη «διάσωση εκ των έσω» (bail in) σε μετόχους και ανασφάλιστους καταθέτες (δηλαδή όσους έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ).

Οι καταθέσεις μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ παραμένουν ΑΠΟΛΥΤΑ εγγυημένες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία» τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το σχέδιο οδηγίας στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα τεθεί σε διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προβλέπει πως οι διαδικασίες εκκαθάρισης θα ακολουθούν τα εξής βήματα:

Α) Πώληση θυγατρικών ή κλάδων των τραπεζών

Β) Διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα

Γ) Επιβολή του bail in, δηλαδή των ζημιών σε μετόχους και ανασφάλιστους καταθέτες.