Βενιζέλος στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Συρία

0
0
Βενιζέλος στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Συρία

Να υπάρξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Συρία που θα οδηγήσει σε πραγματική λύση ζήτησε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση για τη Συρία στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ο  κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «καθαρό σημείο αφετηρίας» την απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων ως ειδεχθούς εγκλήματος και τη βούληση όλα να κινηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

 «Να διαφυλάξουμε την πολιτική διαδικασία, την προοπτική της Γενεύης ΙΙ» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε όμως και τις  δύο μεγάλες δυσκολίες: «Η πρώτη είναι η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας  να λάβει αποφάσεις. Η δεύτερη και πιο ουσιαστική  είναι η  ίδια η πολύπλοκη και αντιφατική κατάσταση που υπάρχει  στη Συρία πριν και μετά τη χρήση χημικών όπλων».

Όπως διευκρίνισε δεν είναι εύκολο να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για μία συνθετική και βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία. «Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικής οντότητας, αλλά και την ευρωατλαντική εταιρική σχέση».

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ ανέφερε: «Αυτή είναι η πραγματική δυσκολία και η πραγματική υποχρέωση μας: να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όχι μόνο την αντίδραση απέναντι στο συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Συρία που θα οδηγεί σε πραγματική λύση».