Die Zeit: Διαφθορά, λιτότητα, λαϊκισμός «γέννησαν» τη Χρυσή Αυγή

0
0
Die Zeit Διαφθορά λιτότητα λαϊκισμός γέννησαν τη Χρυσή Αυγή

Ο Guardian έκανε λόγο για μια χώρα διχασμένη. Η Die Zeit βρίσκει στη διαφθοράς την αιτία της γιγάντωσης της Χρυσής Αυγής. Η Ελλάδα, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα παραμένει ένα από τα πιο «καυτά» θέματα του διεθνούς Τύπου. 

Τι εξηγεί την όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής» η γερμανική Die Zeit στην ιστοσελίδα της. Και αμέσως δίνει τη απάντησή της: «Είναι ο επί χρόνια διεφθαρμένος κρατικός μηχανισμός, τα σκληρά μέτρα λιτότητας και το λαϊκίστικο κυνήγι των μεταναστών.

Η Χρυσή Αυγή κατάφερε να εκμεταλλευθεί τη λαϊκή οργή προς όφελός της. Επωφελείται από το γεγονός ότι τα μέλη της δεν ήταν ποτέ μέρος εκείνης της ελληνικής πολιτικής που συνέβαλε στο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ο πιο διεφθαρμένος κρατικός μηχανισμός της Ευρώπης. (…) 

Τα μεγάλα κόμματα των συντηρητικών και των σοσιαλιστών που μέχρι τώρα απλά παρακολουθούσαν άπραγοι την εντεινόμενη ακροδεξιά βία, φαίνεται πως θέλουν τώρα να αντιδράσουν. (…) Η πρόσφατη δολοφονία (του Π. Φύσσα) κατάστησε σαφές ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αντιδράσουν».

«Ο Φύσσας είναι μάλλον το πιο επώνυμο θύμα ενός νέου εξτρεμιστικού κύματος που μαστίζει την Ελλάδα. Πολλοί φοβούνται τώρα την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Εντέλει συνεχίζουν να αυξάνονται οι κοινωνικές εντάσεις ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης», γράφει το Spiegel.

Η διχασμένη Ελλάδα της τρόικας

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Helena Smith, περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι και λίγες ώρες πριν φτάσει στη χώρα μας η τρόικα για τη νέα αξιολόγηση. 

«Δεν ήταν το σκηνικό που οι διεθνείς συντονιστές της Ελλάδας οραματίζονταν όταν επισκέφθηκαν τελευταία φορά τη χώρα εν μέσω του οικονομικού χάους της Ευρώπης. Όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατέφθασαν τον Ιούνιο, τα λογιστικά ήταν χωρίς προβλήματα και η αξιολόγηση περιγράφηκε ως «σχεδόν βαρετή». Η μεγάλη κρίση χρέους της Ελλάδας τελικά καταλάγιασε. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν να έχουν αλλάξει τα δεδομένα», γράφει σε χθεσινή της ανταπόκριση.

«Όταν οι επικεφαλής που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ φθάσουν στην Ελλάδα την Κυριακή – για την αρχή μίας αξιολόγησης από την οποία εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας – θα βρουν μία χώρα στο χείλος του γκρεμού: ο λαός της διχασμένος όσο ποτέ, η διάθεσή του εύθραυστη, οι δρόμοι της σκηνικό μαχών μεταξύ αντιφασιστών και νεοναζιστών. Και τα συνδικάτα ετοιμοπόλεμα (…) κανένα κόμμα δεν έχει επωφεληθεί περισσότερο από την κρίση όσο η Χρυσή Αυγή, της οποίας το σήμα θυμίζει τη σβάστικα και η ηγεσία θαυμάζει ανοιχτά τον Αδόλφο Χίτλερ».

«Υπάρχουν φόβοι ότι εκτός και αν η πίεση προς την Ελλάδα χαλαρώσει, η χώρα θα ξανακυλήσει στον αλληλοσπαραγμό Δεξιάς – Αριστεράς που κράτησε τη χώρα διχασμένη, αιματοβαμμένη και φτωχή τη δεκαετία του 1940 και την απομόνωσε στα επτά χρόνια στρατιωτικής χούντας πριν την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974» προειδοποιεί η βρετανίδα ανταποκρίτρια. 

«Οι Έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι από τη στιγμή που θα εκλεγεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, το Βερολίνο θα συμφωνήσει να συζητήσει τη διαγραφή του χρέους – κάτι που θεωρείται ως ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος των 321 δισ. ευρώ. Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική σταθερότητα και αυτή μόνο δεδομένη δεν είναι», καταλήγει.