Καταργούνται τα τεκμήρια, έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

0
1
Καταργούνται τα τεκμήρια έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Καταργούνται όπως όλα δείχνουν τα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς από το 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΓΓΠΣ. Με απλά λόγια σε λίγους μήνες το κράτος θα υπολογίζει με άλλη μέθοδο το εισόδημα μας και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της «μαντεψιάς»…. με τα τεκμήρια των πολλών κατηγοριών!  Βέβαια, τα τεκμήρια θα διατηρηθούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

Την κατάργηση των τεκμηρίων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο STAR και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον Ενικό», αναγνωρίζοντας μάλιστα πως αυτά σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν άδικα για χιλιάδες μισθωτούς ή συνταξιούχους που πλήρωσαν φόρους.

Περιουσιολόγιο=Φακέλωμα!

Με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, οι ΔΟΥ θα γνωρίζουν και δεν θα ….. εικάζουν τις δαπάνες του φορολογούμενου.

Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφονται αναλυτικά όλες οι δαπάνες από τράπεζες, δάνεια, καταθέσεις κλπ όπως και η ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος.

Στην πραγματικότητα η Εφορία θα «φακελώνει» τον κάθε έναν φορολογούμενο ξεχωριστά και ανάλογα με τη συμπεριφορά του θα καθορίζεται η επιβάρυνση.

Πάντως, ακόμα και σήμερα ο φορολογούμενος μπορούσε να αποφύγει την παγίδα των τεκμηρίων, αρκεί να επικαλείτο εισοδήματα παρελθόντων ετών ή εισοδήματα που είχαν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα.