«Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα»

0
0
Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα

Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας. Με αυτή την δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας μας προειδοποιεί πως δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλές αλλαγές στο οικονομικό  το αμέσως επόμενο διάστημα !

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός επαναλαμβάνει πως  δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στην περιστολή των δαπανών.

Ο κ.Στουρνάρας εκτιμά ότι όσο κι αν η πρόωρη εκλογή στις κάλπες προβάλλει ως αίτημα ή απειλή στην πολιτική σκηνή της χώρας, αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρουσιάζει μάλιστα ως μονόδρομο την επιστροφή των δανειστών, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015 – 2016.

«Θέλουμε λεφτά χωρίς νέο μνημόνιο»

Ο υπουργός Οικονομικών σε άλλη συνέντευξη του στο Βήμα Της Κυριακής, ξεκαθαρίζει πως «νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο αν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα», λέγοντας ταυτόχρονα «ναι» στο ενδεχόμενο λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία απ όλες τις πλευρές», τονίζοντας παράλληλα ότι «παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για αυτό που η Αθήνα βλέπει ο εξάντληση της αυστηρότητας της τριμερούς στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Δεν μπορεί να εξαντληθεί η δημοσιονομική και νομισματική αυστηρότητα στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, αναφορικά με τις αξιώσεις των δανειστών για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αλλά και σχετικά με την απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέσω της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και της ανακύκλωσης των ομολόγων που δόθηκαν το 2009 στις ελληνικές τράπεζες με σκοπό τη στήριξή τους, έναντι προνομιούχων μετοχών