Καλαμπάκα: Δίπλα στα ανθρώπινα οστά βρήκαν αρχαία κοσμήματα

1
4
Καλαμπάκα Δίπλα στα ανθρώπινα οστά βρήκαν αρχαία κοσμήματα

Στο νόμο περι αρχαιοτήτων εμπίπτουν τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν δίπλα στον ανθρώπινο σκελετό που βρέθηκε προχθες στην Καλαμπάκα μέσα σε χωράφι.

Τα ανθρώπίνα οστά είχαν εντοπιστεί προχθές από έναν 36χρονο, την ώρα που όργωνε το χωράφι του.

Οι αστυνομικοί, που πήγαν στο σημείο ξέθαψαν από βάθος 30 έως 50 εκατοστών ανθρώπινα οστά, τέσσερα χάλκινα βραχιόλια, καθώς και πέντε σκουλαρίκια και τέσσερα δαχτυλίδια, μη προσδιορισμένου μέχρι στιγμής υλικού κατασκευής.

Σύμφωνα με εκτίμηση ειδικού υπαλλήλου – αρχαιολόγου της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα παραπάνω κοσμήματα χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο (11ος – 12ος αιώνας μ.Χ.) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Περί αρχαιοτήτων».

Ακολούθησε αυτοψία στο χώρο από τον αρχαιολόγο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λακοειδή τάφο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν επιπλέον ένα χάλκινο δαχτυλίδι, δύο χάλκινα τμήματα από σκουλαρίκι και τρία τμήματα από πήλινο αγγείο.

Τα κοσμήματα θα αποσταλούν για εξέταση στην 19η Εφορεία Βυζαντινών Αντικειμένων, ενώ τα τμήματα του ανθρώπινου σκελετού θα αποσταλούν για εξέταση στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων. 

newest oldest most voted
Notify of
βασια
Guest
βασια

τι υποτιθεται οτι σημαινει αυτο;