Πάτρα: 10 χρόνια στον αναισθησιολόγο για τον θάνατο ασθενούς

0
2
Πάτρα 10 χρόνια στον αναισθησιολόγο για τον θάνατο ασθενούς

Την ενοχή του καθηγητή αναισθησιολογίας Κρίτωνα Φίλου και την καταδίκη του σε δεκαετή (10) κάθειρξη αποφάσισε κατά πλειοψηφία με 4-3 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο ασθενούς του ο οποίος είχε σημειωθεί το 2002.

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο το δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικά. Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου θεωρώντας επαρκή τα στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, καθώς θεωρεί επαρκή τα στοιχεία της ενοχής του, στον οποίον μάλιστα απέδωσε βαρείς χαρακτηρισμούς για τον τρόπο άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ υποστήριξε ότι με ψυχρότητα μείωσε την παροχή οξυγόνου σε ασθενή που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Από την πλευρά του ο ιατρός υποστήριξε πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για τον θάνατο του ασθενούς, ούτε επέδειξε ιατρική αμέλεια.

Ο ασθενής Βασίλης Κλωνής είχε αποβιώσει το 2002. Σε πρώτο βαθμό ο γιατρός είχε αθωωθεί με ψήφους 6-1 όμως κάθισε ξανά στο εδώλιο μετά από έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Γιώργος Μποροδήμος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γιατρός έδωσε εντολή σε νοσηλευτή να μειώσει την παροχή οξυγόνου από 8 λίτρα σε 3 λίτρα το λεπτό. Επίσης χορήγησε φάρμακο πενταθόλη με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθούν οι πνεύμονες του ασθενούς.