Σαμαράς από το Παρίσι: εξαντλήθηκε η νεολαία μας από τη μεγάλη ανεργία

1
5
Σαμαράς από το Παρίσι εξαντλήθηκε η νεολαία μας από τη μεγάλη ανεργία

«Πανέτοιμη» είναι η Ελλάδα  για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων της Ε.Ε. που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων,  δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  από το Παρίσι.

Ο κ. Σαμαράς ,  που συμμετείχε στη συνάντηση για την αντιμετώπιση  της ανεργίας των νέων μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι η πλήρης εφαρμογή των προγραμμάτων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που οδήγησε  την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι χρειάζεται κοινή δράση και απαρίθμησε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση, όπως τις  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογής και των δύο προγραμμάτων, «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία»,  από τον Ιανουάριο του 2014, σε υλοποίηση των αποφάσεων  της πρώτης συνάντηση κορυφής για τους νέους, η οποία πραγματοποιήθηκε  στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, όπως ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ , σε συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. «Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» για την αύξηση των θέσεων εργασίας και ότι με τη συνεργασία  της Task Force ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου,  ενώ  προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».

Επισήμανε όμως και την ανάγκη μεσοπρόθεσμης πολιτικής. «Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους» ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε ότι «το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά».

newest oldest most voted
Notify of
ευα
Guest
ευα

Και μεις εξαντληθήκαμε απ’την ανάπτυξή σου