Όχι Μητσοτάκη για νέες απολύσεις. 15.000 μέχρι τέλος του 2014

0
2
Όχι Μητσοτάκη για νέες απολύσεις 15000 μέχρι τέλος του 2014

Το «όχι» από την ελληνική πλευρά έλαβαν οι εκπρόσωποι της τρόικας όταν έθεσαν θέμα επέκτασης της κινητικότητας σε συνδυασμό με απολύσεις και μετά το 2014 σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως θα ολοκληρωθούν μονάχα οι 15.000 απολύσεις που υπολείπονται να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014, ολοκληρώνοντας έτσι τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά το δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής σε σύνολο 4.000 απολύσεων μέσα στο 2013 έχουν γίνει οι 2.000, υπαλλήλων της ΕΡΤ, 700 περίπου απομακρύνσεις λόγω πειθαρχικής διαδικασίας ή ανικανότητας και μένουν και αυτές των αμυντικών βιομηχανιών όπου θα υπάρξει συρρίκνωση του πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ θα πρέπει να προσμετρηθούν στις 4.000 και οι 150 εργαζόμενοι του Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όπως έχει ανακοινώσει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, το ΤΕΟ θα κλείσει, «συμφωνώ και εγώ ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης». Πρόκειται για τον πρώτο δημόσιο Οργανισμό που θα βάλει λουκέτο.

Θα κλείσουν κι άλλοι οργανισμοί – Αξιολόγηση παντού

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν φορείς και οργανισμοί του δημοσίου οι οποίοι θα κλείσουν. Οι υπουργοί στέλνουν λίστες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προτείνουν. Η πρώτη φάση της αξιολόγησης από την οποία προέκυψαν και οι 12.500 του πρώτου κύματος αφορούσε τον στενό πυρήνα του κράτους. «Τώρα περνάμε στην περιφέρεια του κράτους. Έχουμε ζητήσει αξιολόγηση των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ για να εκτιμηθεί αν από εκεί υπάρχει δυνατότητα να τεθεί προσωπικό σε διαθεσιμότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. «Τελειωμένες» πρέπει να θεωρούνται και οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα δημοτικά ραδιόφωνα όπου είναι ζημιογόνα για τρία συνεχόμενα έτη. Παράλληλα, αξιολόγηση θα γίνει και στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους θα προέλθει από την Υγεία, τους ΟΤΑ (η τρόικα συμφώνησε για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ναι στην κινητικότητα και το 2015-2016

«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την κινητικότητα, όπως την θέλουμε εμείς, χωρίς να συνδέεται με τις απολύσεις» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ, στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στον realfm 97,8 και την Κάτια Μακρή. Η κ. Χριστοπούλου διευκρίνισε: «Η τρόικα πήγε στο μέλλον σε ότι αφορά εμάς, προφανώς ήταν και ο βαθμός ικανοποίησης από την δυνατότητα του υπουργείου να αποδίδει αποτελέσματα αυτή τη φορά».