Οι καλόγριες της Μονής της Αγίας Θέκλας στα χέρια των απαγωγέων τους

0
43
Οι καλόγριες της Μονής της Αγίας Θέκλας στα χέρια των απαγωγέων τους

Βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οι μοναχές της  ελληνορθόδοξης μονής της Αγίας Θέκλας στη χριστιανική πόλη της Συρίας Μααλούλα, οι οποίες φέρονται να έχουν απαχθεί μετέδωσε την Παρασκευή το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα.

Στο σύντομο βίντεο οι μοναχές κάθονται σε ένα καναπέ και φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους, να κάθονται σε καναπέδες. Ωστόσο στο βίντεο αυτό δεν διευκρινίζεται ποιος το γύρισε ούτε η τοποθεσία στην οποία τραβήχτηκε.

Οι μοναχές απαντούν στις ερωτήσεις ενός άνδρα, ο οποίος δεν φαίνεται στο βίντεο και ορισμένες χαμηλώνουν το κεφάλι όταν περνάει η κάμερα.

«Μια ομάδα μας οδήγησε εδώ και μας προστάτευσε και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένες από αυτούς», λέει μία μοναχή.

Μια άλλη εξηγεί ότι έχουν εγκατασταθεί σε «μια πάρα πολύ ωραία έπαυλη» και διαψεύδει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, έχουν απαχθεί. Πολλές εξηγούν ότι διέφυγαν από έναν σφοδρό βομβαρδισμό της Μααλούλα.

Η εξαφάνιση των μοναχών από την μονή τους έγινε γνωστή την Δευτέρα, όταν αντάρτες, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστές, πήραν τον έλεγχο της χριστιανικής αυτής πόλης. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο συριακό καθεστώς κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν τις μοναχές αυτές ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Την Τρίτη, θρησκευτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι 12 μοναχές, συνοδευόμενες από τρία μέλη προσωπικού, βρισκόντουσαν στην Γιάμπρουντ, μια τοποθεσία βορειοανατολικά της Μααλούλα, κοντά στην μεθόριο με τον Λίβανο. Στο βίντεο που μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα, η μία από τις μοναχές μιλάει για 13 καλόγριες και 3 «πολίτες».

Την Τετάρτη, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί για τις μοναχές αυτές και για «όλους τους ανθρώπους που κρατούνται όμηροι λόγω της σύγκρουσης» στην Συρία.

Καμία από τις απαχθείσες καλόγριες δεν είναι Ελληνίδα πολίτης, δήλωσε προ ημερών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλος.