Η Μέριλ Στριπ ξεσπαθώνει κατά του «ρατσιστή και μισογύνη» Γουόλτ Ντίσνεϊ

0
1
Η Μέριλ Στριπ ξεσπαθώνει κατά του ρατσιστή και μισογύνη Γουόλτ Ντίσνεϊ

Όλα συνέβησαν στην τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων National Board of Review στη Νέα Υόρκη. Η ηθοποιός είχε ανέβει στο πόντιουμ για να παραδώσει το βραβείο ερμηνείας στην Έμμα Τόμσον που υποδύθηκε στην ταινία «Saving Mr Banks» τη δημιουργό της Μέρι Πόπινς . Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός όμως βρήκε ευκαιρία να πει μερικά πράγματα για τον Γουόλτ Ντίσνεϊ τον οποίο το φιλμ παρουσιάζει ως ένα τρυφερό πάτερ φαμίλια.

«Ο Γουόλτ Ντίσνει ήταν ένας άθλιος αντισημίτης» είπε η Στριπ σοκάροντας το κοινό. Ο Ντίσνει άλλωστε είναι ένας από τους μύθους του κινηματογράφου και στο Χόλιγουντ ελάχιστοι θα τολμούσαν να μιλήσουν για τις σκοτεινές πλευρές τους. Η Μέριλ Στριπ όμως δεν δίστασε. «Είχε δημιουργήσει ένα αντι-εβραϊκό λόμπι στο Χόλιγουντ και εκτός αυτού είχε πρόβλημα και με τις γυναίκες» είπε. Η Στριπ διάβασε από σκηνής ένα γράμμα του Ντίσνει σε γυναίκα σχεδιάστρια, στο οποίο της εξηγούσε ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια δημιουργική ικανότητα με τους άνδρες σχεδιαστές.

Παρ όλα αυτά συνέχισε λέγοντας ότι οι περισσότεροι ιδιοφυείς δημιουργοί είχαν τα ελλατώματα τους βάζοντας τον δημιουργό της αυτοκρατορίας Ντίσνει που έφυγε από τη ζωή το 1966, στην ίδια συντροφιά με τον Μότσαρτ και τον Βαν Γκονγκ. Προφανώς όμως η Στριπ συγχωρεί στον Ντίσνεϊ τα ελαττώματα του, καθώς μια από τις επόμενες ταινίες της είναι το μιούζικαλ του Στίβεν Σοντχαιμ «Into the Woods» το οποίο γυρίζεται από το στούντιο της Ντίσνεϊ…