Στο στόχαστρο τα επισφαλή δάνεια στο Τ.Τ. Το πόρισμα

1
0
Στο στόχαστρο τα επισφαλή δάνεια στο ΤΤ Το πόρισμα

Φύλλο και φτερό τα στοιχεία για τα δάνεια που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το 2008 έως το 2012 κάνουν οι εισαγγελικές αρχές την ώρα που εκτελούνται τα εντάλματα σύλληψης για τα επισφαλή δάνεια σε επιχειρηματίες και στελέχη του ΤΤ.

Στις 150 σελίδες του εισαγγελικού πορίσματος οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατά την περίοδο 2008-2012 δίνονταν δάνεια από το ΤΤ χωρίς να δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις και χωρίς να πληρούνται οι όροι του τραπεζικού δανεισμού. «Τα επίμαχα δάνεια δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και κατά παράβαση της ειδικής τραπεζικής νομοθεσίας για την δημιουργία πλούτου και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα χρήματα πήγαν σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους ζητήθηκαν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα.

Για παράδειγμα υπήρξε περίπτωση δανείου για το οποίο υπήρχε όρος στη σύμβαση ότι το ΤΤ δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί την πορεία του δανείου. Έτσι οι αρχές εκτιμούν ότι το ΤΤ ζημιώθηκε με 500 εκατ. ευρώ, ενώ η δικογραφία αναφέρει ότι για τα επισφαλή δάνεια δεν έχουν μέχρι στιγμής μπει στα ταμεία του ΤΤ ούτε ένα ευρώ.

Την ίδια στιγμή έχουν εκδοθεί 7 εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση για τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ, Άγγελο Φιλιππίδη και τον αναπληρωτή διευθυντή του ΤΤ, Μάριο Βαρότση, τους επιχειρηματίες, Κυριάκο Γριβέα, Χαράλαμπο Γιαγκούδη και Δημήτρη Κοντομηνά και δύο υπαλλήλους του ΤΤ.

Οι αρχές έχουν άσκησαν διώξεις σε βάρος 25 ατόμων για απάτη κατά του Δημοσίου, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ήδη συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και ένας – ένας παιρνούν το κατώφλι του ανακριτή. Ο Μάριος Βαρότσης αναμένεται να απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς πήρε προθεσμία για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ανέφερε για την υπόθεση ότι «σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Την ίδια στιγμή ο Άγγελος Φιλιππίδης που βρίσκεται στις ΗΠΑ είπε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη στη δική του διοίκηση. «Η δική μου διοίκηση είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια βάσει της έκθεσης της Blackrock, 1/4 σε σχέση με τις λοιπές τράπεζες που χαρακτηρίστηκαν συστημικές και τα λιγότερα επισφαλή δάνεια από 22 τράπεζες. Δεν θα μπορούσε καμία τράπεζα ασφαλώς να έχει μηδενική επισφάλεια, όταν η χώρα έπεσε έξω και όταν οι συνθήκες αγοράς άλλαξαν άρδην» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ.

newest oldest most voted
Notify of
ε? ε???
Guest
ε? ε???

γιατι ρε σεις? τι σχεση εχει η κωνσταντινα με ολα αυτα,που πηρε εκπομπη με το μν της.εεε…σορυ…με το σπαθι της????