Λεωνίδας Καβάκος: «Η κατάντια της σημερινής κοινωνίας είναι ένας καθρεπτισμός»

3
3
Λεωνίδας Καβάκος Η κατάντια της σημερινής κοινωνίας είναι ένας καθρεπτισμός

Τι είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο τον Λεωνίδα Καβάκο στους Έλληνες; Πώς φθάσαμε σε αυτή την παρακμή και κατά πόσο πιστεύει πως οι πολίτες έχουν ευθύνη γι’ αυτό;

«Δεν υπάρχει αισθητική. Αισθητική δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα όμορφο. Η αισθητική μπορεί να εκφράζεται και μέσα από μια συμπεριφορά κοινωνική. Θεωρούμε ότι η ελευθερία είναι δικαίωμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό. Υπάρχει σχετική ελευθερία, κανείς δεν είναι απόλυτα ελεύθερος γιατί κανείς δεν ζει μόνος του. Έχουμε, σχεδόν, απολέσει τον νου. Δεν σκεπτόμαστε. Να δώσω ένα παράδειγμα… Ποιος ευθύνεται στη Δημοκρατία για την πολιτική κατάσταση; Δεν ευθύνεται ο πολίτης που ψηφίζει;», λέει ο ίδιος στο Έθνος και συνεχίζει: «Είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι ως κοινωνία για τις κυβερνήσεις που έχουμε. Ολοι μιλάνε για Δημοκρατία, αλλά κανείς δεν μιλάει για την ελευθερία ως δικαίωμα. Κανείς δεν μιλάει για τη Δημοκρατία ως μια ύψιστη υποχρέωση. Οταν δεν υπάρχει σκέψη και αισθητική δημιουργούνται παρεξηγήσεις, παρερμηνείες και οι ασχήμιες προκύπτουν είτε από μεμονωμένες πράξεις ανθρώπων είτε από συλλογικές συμπεριφορές. Η κατάντια της σημερινής κοινωνίας είναι ένας καθρεπτισμός. Το ίδιο ισχύει για την κυβέρνηση και τη Βουλή. Δεν ήρθαν πραξικοπηματικά αυτοί οι άνθρωποι. Ηρθαν ως εκλεγμένοι από τον λαό και υπερηφανεύονται μάλιστα γι’ αυτό. Για εμένα η ψήφος έπρεπε να είναι αναγκαστική. Οποιος δεν ψηφίζει μπορεί να αυτοεξοριστεί και να πάει να ζήσει όπου θέλει. Οταν δεν ψηφίζεις σε μια κοινωνία, στην οποία ζεις είσαι σαν ένα παράσιτο. Το πρόβλημά μας είναι ότι όλοι μιλάνε για δικαιώματα και κανείς για υποχρεώσεις. Αυτό είναι το πρόβλημά μας», καταλήγει.

newest oldest most voted
Notify of
...
Guest
...

καλα τα λεει για οποιον δεν ψηφιζει αλλα να εχει αντικρυσμα η ψηφος του, όχι να πεταγεται στον καλαθο των αχρηστων. Π.χ όταν δεν υπαρχει καποιο κομμα που τον εκφραζει, η λεκη ψηφος να αντοιστοιχει σε κενες εδρες στη βουλη, και όχι να ακυρώνεται.

εε
Guest
εε

μπραβο βρε ΜΜ καπου καπου βαζεις και κατι καλο για να δουλευει το μυαλο μερικων οπως πχ του 1:53 αλλα οπως φαινεται το κεφαλι του ειναι ακατοικιτο δεν καταλαβε τιποτα.

Μυγα τσετσε
Guest
Μυγα τσετσε

Ασε μας κ εσυ