Αμετακίνητος ο Τσοχατζόπουλος: «Δεν γνωρίζω, δεν ξέρω»

0
2
Αμετακίνητος ο Τσοχατζόπουλος Δεν γνωρίζω δεν ξέρω

Aμετακίνητος από την αρχική του υπερασπιστική γραμμή παρέμεινε ο Άκης Τσοχατζόπουλος δηλώνοντας ενώπιον των Ελβετών εισαγγελέων πλήρη άγνοια για ό,τι ρωτήθηκε σχετικά με πρόσωπα, τραπεζικούς λογαριασμούς και διακίνηση «μαύρου χρήματος» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο πρώην υπουργός που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» βρέθηκε χθες για αρκετές ώρες ενώπιον των δυο Ελβετών εισαγγελικών λειτουργών.

Στις επίμονες ερωτήσεις τους οι απαντήσεις του ήταν κοφτές. «Δεν γνωρίζω», «δεν ξέρω» έλεγε συνεχώς αρνούμενος ότι έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα σε λογαριασμούς του, ότι διαχειρίστηκε λογαριασμούς τρίτων, αλλά και εάν ποτέ τρίτοι διαχειρίστηκαν δικούς του λογαριασμούς.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα τραπεζίτες, μεσάζοντες που φέρονται να εμπλέκονται στη διαδικασία διακίνησης των μιζών.

Αντιθέτως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υποστήριξε ότι ο μόνος λογαριασμός που διατηρεί είναι αυτός στην τράπεζα UBS που είναι στο όνομα της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη και στον οποίο, όπως φέρεται να είπε, έχουν κατατεθεί νόμιμα χρήματα.

Οι… νουθεσίες του Άκη

Στο περιθώριο της κατάθεσής του ο πρώην υπουργός είχε και μικρή συνομιλία με τους δημοσιογράφους, στη διάρκεια της οποίας προχώρησε σε άκομψες νουθεσίες προς την ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει και να αξιώσει από την Ελβετία την επιστροφή των μιζών στο δημόσιο ταμείο.

«Να σκιστεί η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν μπλοκαριστεί εκεί. Είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες. Συνήθως γίνεται και ένα παζάρι», δήλωσε εμφαντικά ο πρώην υπουργός.

Ερωτηθείς για την απολογία του Αντώνη Κάντα και τα όσα εκείνος κατέθεσε στους ανακριτές ο Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας διακεκριμένος εκπρόσωπος της Αεροπορίας που διετέλεσε σε κρίσιμα πόστα μπορεί να λέει αυτά τα πράγματα. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, πέφτω από τα σύννεφα, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ζήγρας «καρφώνει» Άκη

Στο μεταξύ, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού που εκτελούσε χρέη ταμία για τις μίζες Νίκος Ζήγρας σε υπόμνημα που κατέθεσε τη Δευτέρα στους Ελβετούς εισαγγελείς υποστήριξε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί το όνομά του για να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακόμη ότι επιχείρησε να δωροδοκήσει τον Ελβετό υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να μην προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

«Δε γνωρίζετε ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης σας για να εμποδίσει το άνοιγμα το λογαριασμών;» είπε στους Ελβετούς εισαγγελείς ο εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου.

Ο Ν. Ζήγρας υποστήριξε ότι η Ελβετία είναι η χώρα αποδέκτης όλου του μαύρου χρήματος από την Ελλάδα και ότι οι ελβετικές τράπεζες διατηρούσαν «παραμάγαζα στην Αθήνα από κοινού με Έλληνες «χρηματιστές» και λάμβαναν βαλίτσες με χρήματα σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων των Αθηνών από Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κτλ».

Η Ελβετία αποδέκτης του «μαύρου χρήματος»

Ο πρώην ταμίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο μακροσκελές υπόμνημά του υποστήριξε ότι «το Ελβετικό κράτος είναι αποδέκτης όλου του μαύρου χρήματος από την Ελλάδα, είναι το κράτος που ξεπλένει τα μαύρα χρήματα ανεξαρτήτου προέλευσης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά και το διαφημίζατε για πολλά χρόνια, στις επισκέψεις των Ελβετών τραπεζιτών στην Ελλάδα. Για να προσελκύσετε τα Ελληνικά μαύρα χρήματα, χρησιμοποιήσατε το private banking των τραπεζών σας, το οποίο φροντίσατε να επανδρώσετε με στελέχη που είχαν δεσμούς με την Ελλάδα. Οι ένοχοι για το ξέπλυμα του ελληνικού μαύρου χρήματος βρίσκονται στην Ελβετία και τους γνωρίζετε πολύ καλά».

Αναφέρθηκε δε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον τρόπο λειτουργίας του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. «Είστε η χώρα – πλυντήριο και προσπαθείτε να κλείσετε τα μάτια σας κάνοντας πως δε γνωρίζετε. Το ίδιο το private banking των Ελβετικών τραπεζών για να προσελκύσει πελάτες, ίδρυε υπεράκτιες εταιρείες για να χάνονται τα ίχνη των χρημάτων».

Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, επισήμανε ακόμη στους Ελβετούς δικαστές ότι η τράπεζα «Morgan Stanley» τον σύστησε στην εταιρεία «Καμινάδα» «για να συστήσω υπεράκτιες εταιρείες για να ξεπλένονται χρήματα». Όπως μάλιστα είπε: «φρόντιζε να δίνονται δάνεια ισόποσα των μιζών για να δημιουργούνται ψεύτικα πόθεν έσχες».

Παραμάγαζα στην Αθήνα

Επιπλέον, κατά τον Νίκο Ζήγρα, οι ελβετικές τράπεζες διατηρούσαν «παραμάγαζα στην Αθήνα από κοινού με Έλληνες «χρηματιστές» και λάμβαναν βαλίτσες με χρήματα σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων των Αθηνών από Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κτλ».

Ο Νίκος Ζήγρας «κάρφωσε» τον εξάδελφό του υποστηρίζοντας: «δε γνωρίζετε πως ο Αθανάσιος Απόστολος Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιώντας το όνομά μου αλληλογραφούσε με ελβετικά δικηγορικά γραφεία για να βάλει φραγμό στο άνοιγμα των λογαριασμών μου; Ή μήπως δε γνωρίζετε ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης σας για να εμποδίσει το άνοιγμα το λογαριασμών και ότι αυτός ο Υπουργός στη συνέχεια, παραιτήθηκε ή τον παραιτήσατε; Τι ψάχνετε λοιπόν εδώ; Γιατί μου ζητάτε να σας προσκομίσω τα δικαιολογητικά των συναλλαγών που πραγματοποιούσα;»

Μάλιστα παρέπεμψε τους Ελβετούς εισαγγελείς να ψάξουν «στα αρχεία των τραπεζών σας που ξέπλεναν όλα τα μαύρα χρήματα, χωρίς να ενδιαφερθούν ποτέ για την προέλευση των χρημάτων; Υπήρξε ποτέ κανένας έλεγχος από το Κράτος σας για το πώς ένας έλληνας ξυλέμπορος, χωρίς κανένα τιμολόγιο, με φορολογικές δηλώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ, διακινούσε δεκάδες εκατομμύρια στις τράπεζες σας εξαργυρώνοντας επιταγές από εμπόρους όπλων;».

Ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου δήλωσε στους Ελβετούς ότι ο ίδιος έχει δείξει μεταμέλεια ζητώντας συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Όπως είπε «εγώ δήλωσα εμπράκτως τη μεταμέλειά μου για τη συμμετοχή μου στην εγκληματική οργάνωση του Α. Α. Τσοχατζόπουλου και ζήτησα συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό. Το Ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλπτοντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Ελληνικό λαό. Το Ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο».