Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα

0
5
Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση προσανατολίζονται οι αγρότες, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών.

Οι οκτώ προτάσεις του Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται ότι δεν ικανοποίησαν τηνπλευρά των αγροτοσυνδικαλιστών που επέστρεψαν αποφασισμένοι στα μπλόκα.
Τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα παραμένουν παρατεταγμένα σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, από την Πελοπόννησο, μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Στη Θεσσαλία, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας στην περιοχή της Λάρισας, τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο κόμβο Αλμυρού, στο Αερινό Μαγνησίας, στην Ανθήλη Λαμίας.

Στη Βόρεια Ελλάδα, μπλόκα υπάρχουν στα διόδια Μαλγάρων και στο κόμβο του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στην Πιερία, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Καβάλα, στη Χαλκιδική και στον Έβρο.

Μπλόκα έχουν στηθεί και στη Πελοπόννησο. Στα διόδια του Ρίου, οι αγρότες άνοιξαν τις μπάρες, ενώ τρακτέρ έχουν βγει στη Κάτω Αχαϊα και στον κόμβο Μαραθιά Πατρών- Πύργου.

Οι αγρότες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων τους.

Στα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, προστασία από πλειστηριασμούς για κατοικίες- χωράφια έως 300.000 ευρώ, διαγραφή των «πανωτοκίων» και «κούρεμα» 30% για δάνεια έως 200.000 ευρώ, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση ΦΠΑ του αγροτικού ρεύματος κ.λ.π.

Συνεχίζουν τις συνελεύσεις

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στη Λάρισα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσουν από δω και πέρα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στην συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Οικονομικών.

Γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορες περιοχές και στη Β. Ελλάδα.

Σήμερα οι αγρότες της Μαυροθάλασσας Σερρών προχωρούν σε κινητοποιήσεις στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό όπου δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.

Η κυβέρνηση με τη δέσμη των οκτώ μέτρων που παρουσιάστηκαν στην πλευρά των εκπροσώπων των αγροτών θεωρεί ότι καλύπτονται ικανοποιητικά τα αιτήματα τους.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στην πλευρά των αγροτών τις εξής βελτιώσεις:

α) Να υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

β) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) να μην έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων-εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

γ) Για τα πρώτα πέντε χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα, να απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

δ) Όλοι οι αγρότες να έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

ε) Να απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

στ) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών να πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

ζ) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος να έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

η) Επίσης, ο Υπουργός τους κάλεσε να συζητήσουν και να μετέχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, όπου ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή.