Ο Σαμαράς βλέπει σήμερα Μέρκελ και Τιμοσένκο

0
6
Ο Σαμαράς βλέπει σήμερα Μέρκελ και Τιμοσένκο

Σήμερα η ανάδειξη του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν: Σαμαράς και Μέρκελ στηρίζουν Γιουνκέρ – Στήριξη από τους αρχηγούς των συντηρητικών αναμένει ο κ. Σαμαράς για το οικονομικό του πρόγραμμα

Επαφές με ομολόγους του πρωθυπουργούς και αρχηγούς των συντηρητικών κομμάτων της ΕΕ θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στο Δουβλίνο, με αντικείμενο την ανάδειξη του υποψηφίου του για την προεδρία της Κομισιόν στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς θα δει σήμερα την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ θα συναντηθεί και με την πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο. 

Χθες συναντήθηκε με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι, το φινλανδό πρωθυπουργό, Γίρκι Κατάινεν και φυσικά τον υποψήφιο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σαμαράς έφθασε χθες το βράδυ στο Δουβλίνο από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής (εκεί είχε συνάντηση και με το νέο ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι) και πήγε κατευθείαν στο δείπνο των ηγετών, όπου συζητήθηκε η στρατηγική του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές και οι υποψηφιότητες για την Κομισιόν. 

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στο συνέδριο του ΕΛΚ και θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα για την προεδρία του κ. Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ καθώς μάλιστα είναι ο ένας από τους τρεις που τον πρότειναν. 

Ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup για να ξεπεραστεί η κρίση της Ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην κατάσταση στην χώρα μας και θα επισημάνει ότι στο εξής τόσο στην χώρα μας όσο και συνολικότερα στην Ευρωζώνη πρέπει να ενισχυθεί με αποφασιστικότητα η οικονομία της Ανάπτυξης παράλληλα με την δημοσιονομική πειθαρχία και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. 

Φίλος της Ελλάδας και ευρωπαϊστής ο κ. Γιουνκέρ έπαιξε ρόλο ώστε να συγκρατηθούν οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ καθώς και οι ακραίες φωνές και να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Απέναντί του ο κ. Γιουνκέρ θα έχει τον Γάλλο πρώην επίτροπο κ. Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος επίσης είναι φίλος της Ελλάδας και σχεδόν κάθε χρόνο έρχεται στην χώρα μας στην Πάρο. Με δεδομένο πάντως ότι την υποψηφιότητα του κ. Γιουνκέρ στηρίζει και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κυρίας Μέρκελ είναι φαβορί.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ολιγόλεπτες συναντήσεις με ομολόγους του μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας. Περιμένει μία πρώτη εκδήλωση στήριξης από τους συντηρητικούς ηγέτες στο οικονομικό του πρόγραμμα καθώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ενώ στην χώρα μας παρατείνεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. 

Στη σημερινή συνέλευση του ΕΛΚ εκτός από τους δύο υποψηφίους θα μιλήσει η κυρία Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο οι οποίοι θα αναφερθούν στην πρόοδο που έχει γίνει και στα επόμενα βήματα για να αφήσει η Ευρωζώνη οριστικά πίσω την κρίση.

Πριν το Δουβλίνο ο κ. Σαμαράς ήταν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής που συνεκλήθη εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία και την περαιτέρω στάση της έναντι της Ρωσίας. Στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει τον διαμεσολαβητικό και κατευναστικό της ρόλο και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην περιοχή της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία ζουν πολλές χιλιάδες ομογενείς.