Μέρκελ σε Πούτιν: «Μην με απειλείς εμένα με το φυσικό αέριο, θα καταστραφείς»

0
0
Μέρκελ σε Πούτιν Μην με απειλείς εμένα με το φυσικό αέριο θα καταστραφείς

Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και αλλαγή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Μόσχα συνεχίσει την ίδια πολιτική, προειδοποίησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και έκανε λόγο για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ρωσία. Όχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια την Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», τόνισε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα κατέστησε σαφές πως η Γερμανία δεν εξαρτάται από τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου και δεν αναμένει να έχει προβλήματα εφοδιασμού. «Προμηθευόμαστε ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 35%, αυτό δεν μας καθιστά εξαρτώμενους», τόνισε η Μέρκελ.

«Οι γερμανικές εταιρίες έχουν στηριχθεί στο ρωσικό φυσικό αέριο εν γνώσει τους. Υπογράφηκαν συμβόλαια, ορισμένα είναι πολύ μακροπρόθεσμα και μέχρι τώρα η Ρωσία παρέδιδε πάντα φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε συνεπώς άμεσα στις επικρίσεις του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι «η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο (θα μπορούσε) να περιορίσει στην πράξη την κυριαρχία της Ευρώπης» έναντι της Μόσχας, κυρίως όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας.

Μέρκελ και Τουσκ συναντήθηκαν χθες στη Βαρσοβία και ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να υιοθετήσει νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να ασκήσει πίεση υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου με τις ουκρανικές αρχές.

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα, η Μέρκελ κάλεσε για άλλη μια φορά τη Μόσχα να «σεβαστεί την κυριαρχία και την επικράτεια» της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». «Τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς», δήλωσε.