Εκεχειρία στην Κριμαία έως 21 Μαρτίου, ενώ συνεχίζεται το δημοψήφισμα

0
1
Εκεχειρία στην Κριμαία έως 21 Μαρτίου ενώ συνεχίζεται το δημοψήφισμα

Να μην γίνει καμία στρατιωτική δράση στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την ώρα που το δημοψήφισμα είναι σε εξέλιξη.

Εκεχειρία για μία εβδομάδα

«Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου. Δεν θα ληφθούν μέτρα κατά των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων στην Κριμαία, σε αυτό το διάστημα. Ο στρατός μας προχωρά, επομένως, σε ανεφοδιασμό», είπε ο Ουκρανός υπουργός, Ιγόρ Τένιουχ, σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης.

krimaia1.jpg

Νωρίτερα, πάντως, το Κίεβο υποστήριξε πως η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες, αντί των 12.500 που είχαν τεθεί ως ανώτατο όριο από τις δύο πλευρές.

«Παρατηρούμε μια αύξηση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Και κατά συνέπεια οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα κατά μήκος των νότιων συνόρων», είχε δηλώσει ο κ. Τένιουχ πριν την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί και μέχρι τις 20:00, οι κάτοικοι της Κριμαίας, καλούμενοι να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωση με τη Ρωσία.

Ελάχιστοι αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα, καθώς το «ναι» αναμένεται συντριπτικό και το δημοψήφισμα θεωρείται μάλλον τυπικό.

krimaia2.jpg

Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει και τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, ενώ είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέο γύρο κυρώσεων.

Χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο και δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Μάλιστα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξετάσουν τη Δευτέρα εάν θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων και εάν θα επιβάλλουν απαγορεύσεις στη βίζα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.