Λαμία: Ξεκινά σήμερα η δίκη του Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου

0
2
Λαμία Ξεκινά σήμερα η δίκη του Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για τη δίκη Κορκονέα – Σαραλιώτη για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που ξεκινά σήμερα, Τετάρτη για να κριθεί σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

d2(7).jpg
Η περιοχή γύρω από το κτίριο του Εφετείου στην είσοδο της πόλης είναι αστυνομοκρατούμενη, ενώ από εξονυχιστικό έλεγχο με μηχανήματα θα περνάνε και όσοι θελήσουν να μπουν στο κτίριο του Εφετείου.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί μπροστά από το Εφετείο και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να μπουν στην πόλη από τα φανάρια της ΔΕΗ, που είναι και η κεντρική είσοδος.

efeteio5.jpg
Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν έρθει αστυνομικές ενισχύσεις από την Αθήνα και όλους τους νομούς της Στερεάς.

Ωστόσο πιθανολογογείται ότι η πολύκροτη δίκη δεν θα ξεκινήσει σήμερα, αφού το πιθανότερο είναι να αναβληθεί.

Μάλιστα μπορεί να μην γίνει ούτε η μεταγωγή του Κορκονέα από τις φυλακές Δομοκού, αφού απεργούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που κρατείται στις φυλακές Δομοκού αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μαζί με τον ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος ήταν μαζί το μοιραίο βράδυ.

BDS4HZ6B.jpg
Ο Κορκονέας με βάση την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού της Άμφισσας είχε κριθεί πρωτοδίκως ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, και μάλιστα κατά αυστηρότερη μετατροπή του κατηγορητηρίου που του απέδιδε ενδεχόμενο δόλο, χωρίς μάλιστα να του αναγνωρισθεί ούτε ένα ελαφρυντικό.

Σε ότι αφορά τον ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη, αντιμετωπίζει πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Ο Σαραλιώτης αφέθηκε ελεύθερος, περίπου ένα χρόνο μετά την καταδίκη του. Το 5μελές Εφετείο Λαμίας είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και τον είχε αφήσει ελεύθερο, με τον περιοριστικό όρο, της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, τον νομό Δράμας.

Οι κατηγορίες

Οι βασικές σκέψεις των δικαστών του Μικτού Ορκωτού της Άμφισσας -όπως αυτές διατυπώνονται στο κείμενο της απόφασης- είναι ότι η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώντα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του ειδικού φρουρού και είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις για να καταλήξει το δικαστήριο στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, όπου η συμπεριφορά του βασικού κατηγορούμενου χαρακτηρίζεται «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική». Όσο για το υπερασπιστικό του επιχείρημα περί ρίψης και έκρηξης βομβών εκ μέρους άγνωστων και αυτό -κατά την ίδια απόφαση – καταρρίφθηκε μέσα από την ίδια του την απολογία.

«Χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση, της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειας του, αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης. Έτσι η πλειοψηφία των δικαστών είχε καταλήξει ότι ο Αλέξης έχασε τη ζωή του, γιατί ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει. Γύρισε πίσω, επιζητώντας το θάνατο.

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης είχε εισηγηθεί τη μετατροπή της κατηγορίας στην αυστηρότερη μορφή της. Έτσι, η καταδίκη του Κορκονέα δεν ήταν για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, όπως είχε εισαχθεί, αλλά με άμεσο δόλο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε χαρακτηρίσει «αναληθείς» τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων, ενώ αναφερόμενος ειδικά στον Επαμεινώνδα Κορκονέα είχε τονίσει ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό τα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών».