Μεγάλη μείωση στον φόρο ακινήτων για όσους έχουν οικόπεδα… άγνωστης αξίας

0
1
Μεγάλη μείωση στον φόρο ακινήτων για όσους έχουν οικόπεδα άγνωστης αξίας

Κι όμως υπάρχουν οικόπεδα για τα οποία το υπουργείο δεν μπορεί να υπολογίσει την αξία τους και έτσι οι ιδιοκτήτες τους θα δουν με μεγάλη ευχαρίστηση ότι φορολογούνται με τον μικρότερο δυνατό συντελεστή. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέες τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση οικοπέδων που βρίσκονται σε κωμοπόλεις, μικρά χωριά και οικισμούς και των οποίων ο υπολογισμός της αξίας τους είναι πολύ δύσκολος εάν όχι αδύνατος.

Τα οικόπεδα αυτά προκειμένου να μην υπάρξει άδικη υπερφορολόγηση θα φορολογηθούν με τον κατώτερο συντελεστή, θα υπάρξει δηλαδή μεγάλη μείωση της φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα οικόπεδα για τα οποία για τον υπολογισμό της αξίας τους χρειάζεται βεβαίωση της πολεοδομίας.

Πολλά από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται μάλιστα εντός μεγάλων αστικών κέντρων όπως ο Δήμος της Αθήνας οι οι Δήμοι Περιστερίου, Ταύρου, Ρέντη, Κηφισιάς, αλλά και σε Δήμους όπως τα Σπάτα, τα Τρίκαλα, η Πρέβεζα ή η Ξάνθη.

Μια τρίτη κατηγορία οικοπέδων που θα φορολογηθεί με τον χαμηλότερο συντελεστή είναι εκείνα τα οποία το υπουργείο δεν μπορεί να… εντοπίσει (όσο και αν ακούγεται απίστευτο) στους χάρτες που διαθέτει.

Κάπως έτσι θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου μετατίθενται με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και την τελευταία τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα όμως δίδεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν λάθη στη δήλωση να υποβάλουν και νέα τροποποιητική ακόμη και ως τα τέλη του Νοεμβρίου χωρίς επιπτώσεις.