Σάλος από τον θάνατο της 56χρονης που της έκοψαν το ρεύμα – Η ΔΕΗ δηλώνει «αθώα»

1
2
Σάλος από τον θάνατο της 56χρονης που της έκοψαν το ρεύμα  Η ΔΕΗ δηλώνει αθώα

Ένα εικοσιτετράωρο έχει περάσει μετά τον οδυνηρό θάνατο που βρήκε η 56χρονη τετραπληγική από τα Χανιά, η οποία υποστηριζόταν μηχανικά με οξυγόνο κι επειδή είχε μία οφειλή των 800 ευρώ, η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Από όταν έγινε γνωστή η είδηση, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις για την απάνθρωπη απόφαση να «κατέβουν οι διακόπτες» στο σπίτι της γυναίκας, η οποία είχε τεράστια προβλήματα υγείας, ενώ σήμερα η ΔΕΗ έβγαλε δελτίο τύπου και πήρε επίσημη θέση για το συμβάν.

«Δεν γνωρίζαμε», η επίσημη θέση της ΔΕΗ – Διαψεύδει ο γιος της αδικοχαμένης

Η «γραμμή» της ΔΕΗ, είναι ότι δεν γνώριζε και «δε θα μπορούσε να γνωρίζει» την κατάσταση της υγείας της 56χρονης γυναίκας και μάλιστα αυτό το δηλώνει κατηγορηματικά. 

Αυτή η θέση έρχεται ως απάντηση σε κάποιες δηλώσεις που έγιναν σε ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ ήταν ενήμερη για την ιδιαιτερότητα της υγείας της γυναίκας.

Συγκεκριμένα, ο γιος της Ευτυχίας Ποποδάκη, μιλώντας αποκλειστικά στο newsIT, τόνισε πως «η ΔΕΗ ήξερε την κατάσταση» και μάλιστα έκανε λόγο για χαρτιά που το αποδεικνύουν: «Η μητέρα μου από το 2004 ήταν σε μηχανική υποστήριξη. Μέσω του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιωργου Σταθάκη είχαν σταλεί χαρτιά που αποδείκνυαν οτι η μητέρα μου κάνει θεραπεία και ότι είχε απόλυτη ανάγκη από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Κάποιος από αυτούς τώρα δε το σεβάστηκε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε, η ΔΕΗ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και αναφέρει: «Σχετικά με δηλώσεις σε ΜΜΕ, ότι το τοπικό Κατάστημα της ΔΕΗ στα Χανιά γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του καταναλωτή, σας γνωρίζουμε ότι:

– Ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει ποτέ σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

– Πρόσθετα επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ουδέποτε έχει ζητηθεί διακανονισμός οφειλής.

ΔΕΗ: «Η Επιχείρηση δεν γνώριζε και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα»

Ωστόσο, όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί της Επιχείρησης, αλλά και όπως επιβάλλει η αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων, έχει συσταθεί Επιτροπή Διοικητικής Προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγησης των συμβάντων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Πολιτείας είναι ενταγμένοι 656.000 καταναλωτές οι οποίοι δεν διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής ρεύματος λόγω οφειλής. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 5.874 άτομα που ύστερα από σχετική αίτηση τους και έγκριση της Πολιτείας έχουν ενταχθεί στην ειδική κατηγορία ατόμων που χρήζουν ανάγκης μηχανικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770″, καταλήγει το επίσημο δελτίο τύπου.

Πρόκληση η επανασύνδεση του ρεύματος… 

Εν τω μεταξύ, οργή προκαλεί το ότι σήμερα, Πέμπτη, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ αποφάσισαν να επανασυνδέσουν το ρεύμα στο σπίτι της Ευτυχίας Ποποδάκη, κίνηση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, με συγγενείς και γείτονες που βρέθηκαν στο σημείο να χειροκροτούν ειρωνικά την κίνηση αυτή, αφού προφανώς ήταν, πλέον, πολύ αργά.

<iframe src=»http://www.youtube.com/embed/lohIgrZnlKA» frameborder=»0″ width=»560″ height=»315″></iframe> 

Ευθύνες στην ΔΕΗ από Γρηγοράκο και Παπακώστα

Τη θλίψη τους για το θάνατο της 56χρονης τετραπληγικής ασθενούς στα Χανιά εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος και η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, επιρρίπτοντας ευθύνες στη ΔΕΗ.

«Τραγικό λάθος», χαρακτηρίζει ο κ. Γρηγοράκος τη διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η γυναίκα έπασχε από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, τη λεγόμενη «νόσο του Σαρκό» και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη στο σπίτι

«Δεν έχουμε μάθει να συμβιώνουμε ως πολιτεία, ως κοινωνία και ως υπηρεσίες με τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί και δεν το επέλεξαν, δηλαδή με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία», δήλωσε η κ. Παπακώστα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να τυγχάνουν προστασίας και προσβασιμότητας, ανεξαρτήτως της λειτουργίας του Κράτους των υπηρεσιών και των πάσης φύσεως «αναγκών».

Η κ. Παπακώστα υπενθυμίζει ότι πρόσφατα, είχε ζητήσει, με αφορμή τις συνεχιζόμενες απεργίες της ΔΕΗ, από την αρμόδια αρχή να εξαιρεθούν από τις προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης οι καταναλωτές εκείνοι που έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζονται από ηλεκτρικά μηχανήματα, λόγω προβλημάτων υγείας. «Θλίβομαι που η πραγματικότητα με επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο μέσα σε διάστημα μόλις 21 ημερών», δήλωσε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι οφείλουμε όλοι μας να υιοθετήσουμε τη στάση ότι υπέρτατο αγαθό όλων είναι η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της και ιδίως εκείνων που δεν έχουν άλλους τρόπους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Παράλληλα, το θέμα έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ από χθες, Τετάρτη, έχει ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για το ζήτημα, μέσω του βουλευτή του, Γιώργου Σταθάκη, ενώ σήμερα και οι ΑΝΕΛ ζήτησαν παρέμβαση της δικαιοσύνης, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Τέρενς Κουϊκ.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσάς μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει.

«Αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κι απάνθρωπη η απόφαση της ιδιωτικοποιούμενης ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα»
 

Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος.

Τέρενς Κουϊκ: «Πόσες ακόμα ανθρώπινες τραγωδίες πρέπει να καταγράψουν τα μνημόνια και τα χαράτσια; Ζητάμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης»

Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή.

Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας», καταλήγει η ανακοίνωση του βουλευτή Χανίων, Γιώργου Σταθάκη.

newest oldest most voted
Notify of
καθαρματα
Guest
καθαρματα

κακο χρονο να εχετε τομαρια.