Οι καρυάτιδες δίνουν νέες διαστάσεις στο μυστήριο της Αμφίπολης

36
2
Οι καρυάτιδες δίνουν νέες διαστάσεις στο μυστήριο της Αμφίπολης
Βέβαιοι οι αρχαιολόγοι ότι βρίσκονται κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη

Δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν κατά το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου ημέρα των αρχαιολογικών εργασιών στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Οι καρυάτιδες είναι από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60μ., , γεγονός που -κατά τους ειδικούς- συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Πλέον οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι ο ένοικος του τάφου ήταν σίγουρα εξέχον πρόσωπο και η Αμφίπολη μια σπουδαία πόλη για τους Μακεδόνες.

Οι εικασίες για το τι συμβολίζουν οι Καρυάτιδες στην είσοδο δίνουν και παίρνουν και μέχρι στιγμής ούτε οι αρχαιολόγοι μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα, καθώς τα ευρήματα έχουν εντυπωσιάσει ακόμα και τους ίδιους. Εκτιμούν μάλιστα πως όσο προχωρούν στο εσωτερικό του τάφου μπορούν να ανακαλύψουν ακόμα πιο σπουδαία πράγματα.

Ειδικοί επισημαίνουν πως οι καρυάτιδες ενδεχομένως να συμβολίζουν μια δήλωση ενότητας του ελληνικού χώρου και μια δήλωση προστασίας του μνημείου όπως στο Ερέχθειο.

Η σημασία της ανακάλυψης είναι τεράστια. Δεν αποκλείεται τα ευρήματα να αλλάξουν ό,τι ήταν δεδομένο για την ιστορία της Μακεδονίας. Το βέβαιο είναι πως εκτός από τη Βεργίνα για τη Μακεδονία αποτελούσε σπουδαία πόλη και η Αμφίπολη.  

KAR

Η ανακάλυψη

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες , από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

KAR4

Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στον εργοταξιακό χώρο του λόφου Καστά, υπό τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με την διεπιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η κ. Κ. Περιστέρη και τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Έγινε συνολική εκτίμηση των μέτρων, που έχουν ληφθεί για την προστασία του μνημείου, μετά και την καταρρακτώδη βροχή του προηγούμενου 24ωρου, τα οποία και κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά. Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό του μνημείου, προκειμένου να εξελιχθούν, με ασφαλή τρόπο οι ανασκαφικές εργασίες.

Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο.

Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.

KAR2

Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.

Έγιναν εργασίες αντιστήριξης και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, το οποίο φέρει επιστύλιο και γείσο, με ξύλινο πλαίσιο και εγκάρσια στηρίγματα από μεταλλικές σωληνωτές δοκούς. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες έδρασης του επιστυλίου. Διαπιστώθηκε ότι η κατακόρυφη ρωγμή του επιστυλίου εκτείνεται σε όλο το ύψος του και είναι διαμπερής. Στον χώρο μπροστά από το επιστύλιο τοποθετήθηκε τριγωνικό μεταλλικό πλαίσιο, παράλληλα με την νότια πλευρά του.

Το επιστύλιο αντιστηρίχθηκε με τέσσερα πλάγια στηρίγματα, τα οποία εδράζονται στο μεταλλικό πλαίσιο.

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, η αφαίρεση του χώματος μπροστά από το επιστύλιο, επέτρεψε την σοβαρή ενίσχυση της υποστύλωσης του θραυσμένου τμήματος του, με κατακόρυφες σωληνωτές δοκούς, σε ξύλινη επαφή.

newest oldest most voted
Notify of
προς βασια
Guest
προς βασια

τα χερια του αγαλματος ,αφαιρεθηκαν για να παρουν το μεταλλο απο μεσα ,επι τουρκοκρατιας με αυτο φτιαχνανε βολια ,το ιδιο εχει παρατηρηθει σε πολλους αρχαιολογικους χωρους .

ν
Guest
ν

το μονο σιγουρο ειναι οτι ο ταφος ειναι ενα γερο χαστουκι σε οσους αμφισβητουν την ιστορια μας

mari@@@ula
Guest
mari@@@ula

Μακαρι να είναι του Αλεξανδρου. Οντως θα είναι η ανακάλυψη του αιωνα. Μονο που αν βρεθεις, τί θα λέμε τοτε στη γοργόνα Αλεξανδρε;;;

ΟΧΙ
Guest
ΟΧΙ

O ταφος ανηκει η στον Κασσανδρο η στον Αλεξανδρο…Αν ανηκει στον τελευταιο θα ειναι η μεγαλυτερη ανακαλυψη του αιωνα….

.
Guest
.

Ο τάφος ανήκει λένε στην Ολυμπιάδα.

ο τάφος ανή
Guest
ο τάφος ανή

Κρίμα. Τέτοια ομορφιά, έπρεπε να βρεθούν σε καλή κατάσταση.

αθλητης
Guest
αθλητης

το καλυτερο θα ηταν να βλεπαμε σπρεϋ κ συνθηματα με τις αγαπημενες μας ομάδες. Ποιος χ€στηκε για τις Καρυατιδες κ τι τσιμεντα εχει μεσα ο ταφος; Η ζωή μας ενα γήπεδο ρρρεεεεεε….

αιδως
Guest
αιδως

αρρωστοι, που προφανως μπηκαν μεσα και βρηκαν τον ταφο συλημενο και αδειο ,εδειξαν το μενος τους στο προσωπο της καρυατιδας,φαινεται σαν να εχει κοπει με πριονι,ισως να προσπαθησαν να το κοψουν για να το πουλησουν ,δεν μπορω να φανταστω πως δουλεψε τ’αρρωστημενο τους μυαλο,τετοια καταστροφη,γιατι εαν κοβονταν απο φυσικη καταστροφη θα ειχε κοπει ολοκληρο.

φουξια...
Guest
φουξια...

μα τι πολιτισμος,τι επιπεδο, τι συζητηση…μπραβο,μπραβο,καλα λεει καποιος πιο κατω,μετα το βρισιμο που επεσε και κοπηκαν και τα σχολια,ηρθε η σοβαρη συζητηση να δειξουμε και τις γνωσεις μας…αμ πως…

RAY CHARLES
Guest
RAY CHARLES

εσυ ξουτ εισαι Αθηναιος.χαχαχαχα

κι εγω
Guest
κι εγω

λεει ο άλλος ότι ο αλεκος εκδικηθηκε για ολους μας. ΠΟιους ολους; αφου λεμε ότι οι μακεδονες κατεβασαν τα βρακια τους και περασαν αερα, δεν ειχαν πολεμησει τοτε ώστε να αισθάνονται ότι πρεπει να παρουν εκδικηση.

απορω
Guest
απορω

ο Αλεκος εκοψε μερικα περσικα κΩλαρακια που ειχαν παρει πολυ αερα. Ποιο ειναι το μεμπτον;

ξουτ
Guest
ξουτ

εγω παντως στους ξένους λέω ότι ο αλεκος ητο μακεδων. Δεν θα χρεωθούμε ολοι οι ελληνες την επελαση του βαρβαρου και τη σφαγη της μισης ασιας. Οι αυθεντικοι ελληνες πολεμανε μονο αμυντικα

@@@α
Guest
@@@α

Δυσκολεύεται να παρακολουθησεις τη συζήτηση; Αλβανός είσαι και κομπλαρες;

@@@@@@
Guest
@@@@@@

και η μα.λα.κια επισης σας ενωνει

Σουσού
Guest
Σουσού

…και ο Αλέκος που ένωσε τους χαμουτζηδες.

ιχωρ
Guest
ιχωρ

η αρχαια ελλαδα μας ενωνει

μπαζοκουβε
Guest
μπαζοκουβε

αφου σκυλοβριστηκατε τωρα μιλατε για τα αρχαια

τινακανουμ
Guest
τινακανουμ

δεν τελειωσαμε ολοι σχολειο ρε Σουσου να Ξερουμε λεπτομερειες

Σουσού
Guest
Σουσού

Η Χαιρώνεια στη Βοιωτία, η Μαρώνεια στην Ροδόπη. Ωραίος ο Μακεδών… Την εντεκάδα το Μπαοκ την ξέρεις τουλαχιστον;;;; Τους γκομενους της Ράπτη;;;;

ετσι ειναι
Guest
ετσι ειναι

100 χρονια πριν μιλας εσυ, οι Μακεδονες ακμασαν μετα τον Φιλιππα και μετα ο Αλεκος εκδικηθηκε για ολους μας

Σουσού
Guest
Σουσού

Δεν τα βάζεις στη ζυγαριά ποιο είναι πιο σπουδαίο, άλλωστε ο Αλέξανδρος και οι διάδοχοι του την κλασική παιδεία ειχαν, το θέμα είναι αγαπητή φιλη ειδήμων να μην βρίσκονται ατομα να λένε οτι τους τα έχουμε πρη@@@ι με την Αμφιπολη όπως διάβασα εδώ μέσα κάποια στιμή.

κιαυτα
Guest
κιαυτα

με τον Φιλιππα εννοειται αρχηγο εκει που ειπε και Σουσου Χαιρωνεια-Μαρωνεια δεν θυμαμαι τωρα

ε
Guest
ε

ναι αλλα εσεις στους περσικους πολεμους παραδοθήκατε αμαχητί, κατεβασατε τα βρακια διχως άλλη προειδοποιηση

ναταλεμε
Guest
ναταλεμε

εγω ενα Ξερω, οτι πλακωνοσασταν ολοι οι χαμουτζηδες μεταξυ σας και ηρθε ο Αλεκος και σας εκανε ζαφτι

ειδήμων 1
Guest
ειδήμων 1

@ΕΛΛΗ: Καλή νύχτα και σε σένα και σε όλους. μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο συχνά τέτοιες συζητήσεις..

ΕΛΛΗ
Guest
ΕΛΛΗ

Χαίρομαι που βλέπω σχόλια και για τέτοιου είδους ειδήσεις εδώ μέσα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Καλή νύχτα σε όλους.

ειδήμων 1
Guest
ειδήμων 1

Άλλο εννοώ εγώ. Ένας είναι ο χρυσός αιώνας και τα επιτεύγματά του και ακολουθούν σε σπουδαιότητα όλες οι άλλες περίοδοι είτε είναι κυκλαδική, μινωική, μυκηναϊκή, ελληνιστική κ.λπ.
Μιλάω για το μεγαλείο σε τέχνη και πνεύμα..

Σουσού
Guest
Σουσού

Υπάρχει μια διχογνωμία των ιστορικών ποτε @@@κίνησε η ελληνιστική περίοδος. Αν @@@κίνησε με τη μάχη στη Χερωνεια ή μετα τ θάνατο του Αλεξάνδρου.Δεν μιλάμε ωστοσο για ελληνιστική περίοδο.

ειδήμων 1
Guest
ειδήμων 1

Άλλο χρυσός αιώνας και κλασική Αθήνα και άλλο ελληνιστικοί χρόνοι, κατά τη γνώμη μου δεν συγκρίνεται το μεγαλείο του πρώτου με το δεύτερο (χωρίς να το υποτιμώ).

Σουσού
Guest
Σουσού

Είναι μοναδική εμπειρία. Ουτε στη Ακρόπολη δεν ένιωσαν έτσι. Περισσότερο είναι συγκινητική η εξομολόγηση του Ανδρόνικου που είναι αναρτημένη και περιγράφει τα συναισθήματα του όταν κατάλαβε τι βρήκε.

Σουσού
Guest
Σουσού

Με αφορμή την Αμφίπολη οποίος δεν έχει επισκεφτεί τη Βεργίνα να το κανει γιατί χάνει πολλά. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική.

εναχωριοει
Guest
εναχωριοει

πολυ αξια δωσαμε στην Αμφιπολη νομιζω

ειδήμων 1
Guest
ειδήμων 1

21.11.16, Από πού το συμπέρανες; Αν ήταν αρχαιοκάπηλοι γιατί να κόΨουν μόνο τα χέρια, να τα κάνουν τι; Επίσης, γιατί να καταστρέΨουν το πρόσωπο και μάλιστα μόνο της μιας Καρυάτιδας; Άχτι την είχαν την καημένη;

α καλα
Guest
α καλα

την πέτα@@@ς για σημερα

βάσια
Guest
βάσια

κομμενα χερια.. κατεστραμμενο προσωπο.. ειναι πασιφανες νομιζω, οτι δεν τον ανοιξαν τυμβωρυχοι της αρχαιοτητας. Μονο συγχρονοι αρχαιοκαπηλοι θα τα εκαναν αυτα..