Την άφησαν να πεθάνει γιατί ήταν παχύσαρκη και ανάπηρη

0
1
Την άφησαν να πεθάνει γιατί ήταν παχύσαρκη και ανάπηρη

Μια απίστευτη ιστορία ρατσισμού η οποία κατέληξε στο θάνατο μιας υπέρβαρηςγυναίκας έρχεται στο φως, καθώς ο χήρος της μήνυσε τρεις αεροπορικές εταιρίες που γύρισαν την πλάτη τους στην παχύσαρκη σύζυγό του, αφήνοντάς την να πεθάνει αβοήθητη! 

Είναι από τις υποθέσεις όπου οι άνθρωποι γίνονται ξανά ρατσιστές. Όχι για το χρώμα του δέρματος ή για την εθνικότητα κάποιου αλλά για τα κιλά του. Και ο ρατσισμός αυτός φτάνει μέχρι το θάνατο ενός άλλου ανθρώπου. 

Όπως συνέβη στην 56χρονη Βίλμα Σόλτες, μια γυναίκα, που είχε ακρωτηριαστεί από το ένα πόδι και έπασχε από νοσηρή παχυσαρκία, με αποτέλεσμα να μετακινείται πάντα με αναπηρικό αμαξίδιο. 

Η Βίλμα ζύγιζε 185 κιλά όταν το 2012 αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ουγγαρία με τον σύζυγό της, Γιάνος. Τότε, άρχισε ο Γολγοθάς τους και γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού. 

Για να πάει από τη Νέα Υόρκη στη Βουδαπέστη, μέσω Άμστερνταμ, η 56χρονη είχε κλείσει δύο θέσεις στο αεροπλάνο. Κατά την επιστροφή της, στις 15 Οκτωβρίου 2012 και ενώ έπρεπε να την δει κατεπειγόντως ο γιατρός της στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της KLM έδωσε εντολή να αποβιβαστεί το ζεύγος επειδή το αναπηρικό αμαξίδιο δεν μπορούσε να φτάσει στις θέσεις που είχε κλείσει η γυναίκα! 

Αφού περίμεναν επί πέντε ώρες στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, ο Γιάνος και η Βίλμα ταξίδεψαν οδικώς άλλες 4,5 ώρες μέχρι την Πράγα για να πάρουν το αεροπλάνο της εταιρείας Delta, που είχε ενημερωθεί για την αναπηρία της γυναίκας. Όμως και η Delta τους διαμήνυσε ότι δεν είχε τον τρόπο να επιβιβάσει τη γυναίκα κι έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ουγγαρία. 

Ο ταξιδιωτικός πράκτοράς τους στη Νέα Υόρκη τους έκλεισε κατόπιν θέση στις 22 Οκτωβρίου σε μια πτήση της Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης και ειδοποίησε τη γερμανική εταιρεία για την κατάσταση της υγείας της Βίλμα Σόλτες.

Το ζευγάρι είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο όταν και πάλι ο κυβερνήτης τους ζήτησε να φύγουν, θεωρώντας ότι η υπέρβαρη γυναίκα καθυστερούσε την πτήση και θα έχαναν τις ανταποκρίσεις τους στη Φρανκφούρτη οι υπόλοιποι επιβάτες.
Χρειάστηκαν 25-30 λεπτά για να αποβιβαστεί η Βίλμα, η οποία πέθανε δύο ημέρες αργότερα στην Ουγγαρία.

Ο άνδρας της άτυχης γυναίκας, έκανε μήνυση στις αεροπορικές εταιρίες Lufthansa, Delta και KLM, τις οποίες κατηγόρησε για «αμέλεια» και «σκανδαλώδη συμπεριφορά» που οδήγησε στον πρόωρο θάνατό της επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν την γυναίκα λόγω του βάρους και της αναπηρίας της.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία με τον Σόλτες έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι όροι του συμβιβασμού δεν αποκαλύφθηκαν, όμως ο δικηγόρος της γερμανικής εταιρίας, ο Μάικλ Χόλαντ, ανακοίνωσε την συμφωνία με επιστολή του στον δικαστή της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Σάλιβαν, βάζοντας έτσι τέλος στη δικαστική διαδικασία.