Αμφίπολη: Την “Αρπαγή της Περσεφόνης” απεικονίζει το ψηφιδωτό-

6
5
Αμφίπολη Την Αρπαγή της Περσεφόνης απεικονίζει το ψηφιδωτό

Σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό της Αμφίπολης όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στους δημοσιογράφους από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Επιβεβαιώθηκε και επίσημα το σενάριο το οποίο ήθελε το πρόσωπο που έλειπε πλάι στο γενειοφόρο άντρα να είναι η Περσεφόνη και πλέον είναι βέβαιο ότι αναπαριστά την αρπαγή της θεάς από τον Πλούτωνα. Η Περσεφόνη έχει κόκκινα μαλλιά, φορά λευκό χιτώνα που συγκρατείται στο ύψος του στήθους με μία λευκή ταινία και έχει μία τραγική μορφή. Το χέρι της είναι υψωμένο προς τα πάνω. Ο χιτώνας του Πλούτωνα έχει κόκκινο χρώμα ενώ του Ερμή κίτρινου.


Το ψηφιδωτό μετά την αποκάλυψη πλύθηκε με ειδικό τρόπο και έγινε αμέσως επικάλυψη με φύλλα φελιζόλ. Από πάνω μπήκε ειδικό δάπεδο ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να προχωρήσουν στα ενδότερα του τάφου.


Πρόκειται για την πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια αναπαράσταση σε ψηφιδωτό σε τάφο και όλα δείχνουν ότι έχει σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας. Όπως σας γράψαμε και νωρίτερα στο star.gr, η γ.γ του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με τον ένοικο του τάφου, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να έχει βρεθεί εκεί το πτώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού: «Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία».

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες στο ταφικό μνημείο και αφαιρούνται τα χώματα από την ανασκαφή Λαζαρίδη.

newest oldest most voted
Notify of
ε
Guest
ε

και ποιανου δεν είναι να λες, μπορει να βρουνε πολλους. Ειδε κανεις στο σαιτ αμφιποληνιουζ που γραφει ότι ο δυπλανος λοφος είναι θαμμενη πυραμιδα που εχει και εισοδο

;;
Guest
;;

Τουτεστιν…ποιανου ειναι ο ταφος;;;

ασε
Guest
ασε

η παλαγγια είναι με υπογλωσσια μια εβδομάς τωρα

ΜΑΚΕΔΟ@@@
Guest
ΜΑΚΕΔΟ@@@

πρεπει να ενημερωσει καποιος την κ Παγγαλια ότι ελεγε ΒΛΑΚΕΙΕΣ κ να απομονωθεί ως επικινδυνη αρχαιολόγο.Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ.

φακγιου
Guest
φακγιου

ωραια επιλογή χρωματων. Η περσεφονα με τα βυζια εξω, δεν αισχύνεται να επεμβει ο μουτσινας

....
Guest
....

υπεροχο