Κεφαλονιά: Επιφανειακός σεισμός ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα!

0
3
Κεφαλονιά Επιφανειακός σεισμός ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα

Ο σεισμός βόρεια του Αργοστολίου, έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Αχαϊα, Ηλεία και περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι…

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προσδιορίζεται 28 χλμ. βόρεια του Αργοστολίου της Κεφαλονιας, ενώ είχε μόλις δύο χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ήταν στη θαλάσσια περιοχή.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός εκτός από το νησί τόσο στην Αχαία όσο και την Ηλεία όσο και σε περιοχές της  Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει νέες ζημιές στο πολύπαθο νησί και τραυματισμούς.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, η Κεφαλονιά ταρακουνήθηκε από σεισμό 4,1 Ρίχτερ βόρεια του Αργοστολίου. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Να σημειωθεί πως πριν από 5 μέρες, είχε γίνει ακόμα ένας σεισμός στην Κεφαλονιά με την έντασή του να φτάνει τα 5,1 Ρίχτερ. 

Τότε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογία κ. Ευθύμιος Λέκκας, είχε δηλώσει: «Η δόνηση αυτή εκδηλώθηκε στον ίδιο επικεντρικό χώρο που έδωσε και την δόνηση της Παρασκευής, των 4,8 βαθμών. Είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στο νότιο κλάδο του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

 

Θεωρούμε ότι ενεργοποιήθηκε ο νότιος κλάδος του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς γιατί περιλαμβάνει μικρά ρήγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Βεβαίως και η πολιτική προστασία και οι φορείς της Κεφαλονιάς και ο ΟΑΣΠ, παρακολουθούν το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μην υπάρχει φόβος και να υπάρχει νηφαλιότητα στις επόμενες ώρες. Θεωρώ ότι το φαινόμενο θα σταματήσει εδώ και δεν θα δώσει κάτι μεγαλύτερο».