Φάλαινα στα Καμμένα Βούρλα: Την είδαν ψαράδες να περνάει δίπλα τους

0
0
Φάλαινα στα Καμμένα Βούρλα Την είδαν ψαράδες να περνάει δίπλα τους

Μια φάλαινα είδαν να περνά από δίπλα τους κάτι ψαράδες στα Καμμένα Βούρλα! Συγκεκριμένα ο Γιώργος Μαντές και ο Αρίστος Ντρένιος έμειναν έκπληκτοι όταν την είδαν δίπλα στο σκάφος τους εκεί που ψάρευαν ανοιχτά.

falaina2(1).jpg
«Άμα σας πω ότι σήμερα ήμουν στη θάλασσα στα Καμμένα βούρλα και πέρασε μια φάλαινα διπλά μου θα το πιστέψετε;», έγραψε στο Facebook ο Γιώργος Μαντές, ο οποίος είναι ο ένας από τους δυο ψαράδες που είδαν τη φάλαινα να κάνει βόλτες δίπλα τους!

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αλιείας της Π.Ε. Φθιώτιδας Δημήτρης Ρίζος, Βιολόγος-ιχθυολόγος Msc.,είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται πτεροφάλαινα στον Μαλιακό – Βόρειο Ευβοϊκό.

H πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι ο «αγαθός και σβέλτος» κάτοικος της Μεσογείου και των θαλασσών μας και κολυμπάει ορισμένες φορές και ανάμεσά μας, με ταχύτητες που αγγίζουν τα 37 χλμ/ώρα.

Με καρδιά στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, μήκος που φτάνει τα 23 μέτρα, βάρος που μπορεί να φτάσει τους 75 τόνους και προσδόκιμο ζωής τα 100 χρόνια, η εντυπωσιακή πτεροφάλαινα είναι η μοναδική φάλαινα που έχει σταθερή παρουσία στα ελληνικά νερά.

Το χρώμα της είναι γκρι (είτε σκούρο είτε πιο ανοικτό) ενώ η κοιλιά της είναι άσπρη. Ξεχωρίζει για τη σχετικά υπερυψωμένη αναπνευστική οπή της, η οποία αποτελείται από δύο συμμετρικά και ανεξάρτητα ρουθούνια. Η εκπνοή της εκτοξεύεται κάθετα και φτάνει ακόμα και τα 6 μέτρα σε ύψος οπότε και είναι ορατή από απόσταση μεγαλύτερη των δύο ναυτικών μιλίων.

Τρέφεται με  ζωοπλαγκτόν, κριλ (που μοιάζει με μικρές καραβίδες) καθώς και με μικρά ψάρια. Όπως όλες οι φάλαινες, έτσι και η πτεροφάλαινα περνά από τη φάση αναπαραγωγής στη φάση διατροφής. Οι πτεροφάλαινες της Μεσογείου σε αντίθεση με τις φάλαινες παγκοσμίως, παραμένουν όλο το χρόνο στα νερά της Μεσογείου ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για λόγους διατροφής τις βρίσκουμε συνήθως στη θάλασσα της Λιγουρίας (μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας).