Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση

0
0
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση

​Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στην Κουμουνδούρου, ώστε σήμερα κατά πάσα πιθανότητα να ανακοινωθεί το νέο υπουργικό σχήμα, το οποίο θα αποτελείται από δέκα υπουργεία, όπως άλλωστε είχε πει και προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα δημιουργηθούν τέσσερα υπερ – υπουργεία. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εσωτερικών θα υπάγονται πλέον οι υπηρεσίες και αρμοδιότητες των υπουργείων Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσια Τάξης και Προστασίας του Πολίτηκαι Μακεδονίας – Θράκης.

Το δεύτερο υπερ – υπουργείο θα είναι το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο θα υπάγονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Δημιουργείται επίσης υπερ – υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο θα υπάγονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος, το τέταρτο υπερ – υπουργείο είναι το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο θα υπάγονται τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας, μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Μάλιστα η γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα υπόλοιπα τέσσερα υπουργεία είναι τα: Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «πρόδωσε» κατά λάθος ότι ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ο συντονιστής του οικονομικού επιτελείου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα εννιά πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης, πληροφορίες θέλουν τον Γ. Βαρουφάκη να αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας και ο Ε. Τσακαλώτος αναπληρωτής ή υφυπουργός.

Ο Γ. Σταθάκης αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ επικεφαλής στο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται ότι θα τεθεί ο Π. Σκουρλέτης. Ο κ. Κ. Τσουκαλάς κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο νέος υπουργός Παιδείας, ενώ για το υπουργείο Εργασίας ακούγονται τα ονόματα του Δ. Στρατούλη και του Π. Λαφαζάνη.

Νέος υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας αναμένεται να είναι ο Ν. Νικολούδης, ενώ ο Ν. Κοτζιάς κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών με υφυπουργό την Ν. Βαλαβάνη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικρατέστερη είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και για το υπουργείο Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όσον αφορά στον κ. Καμμένο, οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ τέσσερις βουλευτές του θα αναλάβουν ισάριθμα υφυπουργεία.

Πάντως η ορκωμοσία της νέα κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, καθώς θεωρείται δύσκολο να είναι σήμερα έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα για την αλλαγή των υπουργείων.