Αντικατάσταση χρέους με νέα ομόλογα: Τι δίνει και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

148
2
Αντικατάσταση χρέους με νέα ομόλογα Τι δίνει και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

Αλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times αναφέρει πως η Ελλάδα εγκαταλείπει το αίτημα για διαγραφή του χρέους της χώρας και ζητάει ελάφρυνσή του μέσω αντικατάστασής του με ομόλογα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφής απώλεια.

Οι πρώτες αντιδράσεις και η απάντηση Βαρουφάκη

Φυσικά, μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών στους FT οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για στροφή 180 μοιρών από την ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτές ήρθε και η διευκρίνιση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο και πως η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν κάνουν πίσω.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας».

Το σχέδιο Βαρουφάκη με τα ομόλογα

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα θα εκδώσει δύο διαφορετικούς  τύπους ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τον οποίο ονόμασε «διαρκή ομόλογα», θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφής απώλεια.

Ομως, υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, για τη μικροπολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για το τέλος των πολιτικών λιτότητας, σημειώνουν οι Financial Times.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι δημιουργούμε έναν συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικά περιθώρια για να το πετύχουμε, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μία παραμορφωμένη αντί για μεταρρυθμισμένη Ελλάδα».

Τι δίνει και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

Μετά την κίνηση Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος, που ζητάει την ελάφρυνσή του μέσω αντικατάστασής του με ομόλογα, όπως γράφει και το capital.gr, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, πέραν των αλλαγών στη διαπραγμάτευση του χρέους:

  • Να υποχωρήσει σε κάποιες από τις παροχές για να διασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα 1-1,5% του ΑΕΠ (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για μηδενικά πλεονάσματα τώρα και μικρά στο μέλλον έναντι 4,5% του ΑΕΠ που είναι ο μεσοπρόθεσμος μνημονιακός στόχος).
  • Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-τομές στο Δημόσιο και σε μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο «εύρωστους Έλληνες που δεν πλήρωσαν τους φόρους τους τα προηγούμενα χρόνια».

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιώντας τα παραπάνω θα ζητήσει με τη σειρά της από τους εταίρους ένα πρόγραμμα-«γέφυρα» 4 μηνών έως το τέλος Ιουνίου, ώστε:

  • Η ΕΚΤ να μπορεί να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα:
  • Η Ελλάδα θα λάβει όχι τα 7 δισ. ευρώ αλλά το 1,9 δισ. ευρώ εξ αυτών από τα κέρδη της ΕΚΤ
  • Να γίνει «επανεξέταση» προγράμματος «από το μηδέν», ένα αίτημα από το οποίο, όπως είπε, δεν πρόκειται να μετακινηθεί η κυβέρνηση.

Bloomberg: Η υπαναχώρηση της Ελλάδας στο θέμα του χρέους

Η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της να διαγραφεί το χρέος της και αντ’ αυτού πρότεινε να ανταλλάξει τον υφιστάμενο δανεισμό με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, σημειώνει το Bloomberg.

Η πρόταση σηματοδοτεί μια αλλαγή πορείας για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στο διάστημα αυτό οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών «κατρακύλησαν» και τα κόστη δανεισμού της κυβέρνησης αυξήθηκαν εν μέσω ανησυχιών ότι η αντιπαράθεση με τους πιστωτές θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.

Τι έδειξαν οι επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds και, σύμφωνα με πληροφορίες, τους εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών, προσθέτοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν, αλλά με διαφορετικά κριτήρια. Το βράδυ της Δευτέρας ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με άλλη ομάδα 100 επενδυτών από το City του Λονδίνου.

newest oldest most voted
Notify of
,
Guest
,

ΡΕ ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΗΝ ΛΕΤΕ Μ Α Λ Α Κ Ι Ε Σ,,,Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ,,,ΑΜΑ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΝΕΙ Κ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΗΜΑ,,,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΛΙΣΑΞΕΙ Ο ΚΩΛΟ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΡΑ,,,,ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ,,, ΕΓΩ ΕΝΑ ΞΕΡΩ,,, ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο @@@ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ,,,

Ηλεκτρα
Guest
Ηλεκτρα

Ειδα τη Μιμη, καλα η γυναικα ουτε λιγο ουτε πολυ και χωρις τσιπα το ειπε @@@καθαρα ο αλλος ηταν ανημπορος γι αυτο κυβερνουσε αυτη.Αθανατη Ελλαδα απο τοτε σε σπρωχναν στα Ταρταρα.

Anonymous
Guest
Anonymous

παω να δω τη μυτη της σκορδά στο όλα, καληνύχτα

Anonymous
Guest
Anonymous

Ωχ ,βγηκαν οι μπαρουφ@@@σες…γιανννννηηηη

♡♡♡
Guest
♡♡♡

Πλακα πλακα,ο γιωργακης κατεστρεψε ο,τι κι αν εφτια@@@ ο πατερας του

Anonymous
Guest
Anonymous

πατέρας: καλά σ κάνει ανά ξ ιε

Anonymous
Guest
Anonymous

και ποιήτρια,

♡♡♡
Guest
♡♡♡

Πατερα,τ’ακουσες τα νεα?η μαμα με βριζει

Anonymous
Guest
Anonymous

00:19:42 ναι

Anonymous
Guest
Anonymous

και καλή νοικοκυρά, οι κάλτσες κάθε πρωι που το πας

3 ΣΕ ΕΝΑ
Guest
3 ΣΕ ΕΝΑ

ΜΙΜΗ=ΝΟΣΟΚΟΜΑ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΝΑ

ΛΕΕΙ
Guest
ΛΕΕΙ

Χαρτοριχτρες,μεντιουμ,αστρολογες,παπαδες….Αυτοι μας κυβερνουσαν τοτε…Και δεν ντρεπεται….

Anonymous
Guest
Anonymous

ααα τα ειχα ξ εχάσει αυτά αστρολόγες χαρτορίχτες

♡♡♡
Guest
♡♡♡

ΜΜ,αλλα@@@ ΤΙΤΛΟ.Βαλε’αντικατασταση πεους με νεα βρωμολογα’

Anonymous
Guest
Anonymous

00:04:47 ναι . εμείς χρησιμοποιεί πάντα, όχι ο Ανδρέας, πωπω, και το σφράγισε που ειπα πριν έχει δι.τ.τή ερμηνεία

ΑΡΡΩΣΤΗ
Guest
ΑΡΡΩΣΤΗ

Μου θυμιζει μια γνωστη που απο τα φαρμακα μιλουσε ετσι ακριβως,υστερικα

ΠΩ ΠΩ
Guest
ΠΩ ΠΩ

Ακου να μας κυβερναει μια αεροσυνοδος

Anonymous
Guest
Anonymous

εμένα σαν ντοπαρισμ.έ.ν.η μου φαίνεται.

ετσι
Guest
ετσι

23:55 ετσι.Ολο νοημα οι στιχοι(και αισιοδοξο κατα μια εννοια)

Anonymous
Guest
Anonymous

μερσί λη ξ ίαρχε

ΚΑΙ
Guest
ΚΑΙ

Σι@@@ρα παιρνει ψυχοφαρμακα γιατι γελαει υστερικα

ΦΤΟΥ
Guest
ΦΤΟΥ

Αυτη εκανε την πρωθυπουργο…Το λεει και δεν ντρεπεται….

Anonymous
Guest
Anonymous

μπορεί κ νάχει πικρα. μένω σ αυτό π ειπε μ σφράγισε τη ζωή. τέλος πάντων.

ΤΣ ΤΣ
Guest
ΤΣ ΤΣ

Με τον κρινο….Κανει και τη φιλανθρωπη

♡♡♡
Guest
♡♡♡

23.50.07 βαζει νερο στο κρασι της…ποση πικρα εχει..πρεπει να ειναι 63

;
Guest
;

παιδι με το αντρεα;μα,πως;

ΑΤΙΜΗ
Guest
ΑΤΙΜΗ

Μωρε μας δουλευει αυτη,ακου τον λατρευε;;;;Τα τσεπωσε και τωρα κανει τη φτωχη

Anonymous
Guest
Anonymous

23:48:52 καλά τον έκανε

Anonymous
Guest
Anonymous

1ο πόσο χρονών είναι η μιμη; 2ο τι πίνει από δύο κούπες;

♡♡♡
Guest
♡♡♡

Τον @@@φτιλισε τον γιωργακη η μητρια

J.O.Y.
Guest
J.O.Y.

Ο βαρουφάκης ξέρει τη κάνει,ίσως είναι ο μόνος πολ@@@ικός μετά τον Μαρκεζίνη, που ξέρει ακριβώς τη κάνει, εξ άλλου αυτό είναι το αντικείμενο του δεν είναι τυχαίος…

ΠΕΣ ΤΑ ΟΛΑ
Guest
ΠΕΣ ΤΑ ΟΛΑ

Το τι του σουρνει του Γιωρ@@@

@23:44
Guest
@23:44

εσυ παρτα ληγμενα

▲▼▲▼
Guest
▲▼▲▼

Εχω φαρμακα απο την προη@@@ενη τριετια.πειραζει να παρω ληγμενα,γιατι δεν εχω να αγορασω αλλα

ΚΑΛΧΑΣ
Guest
ΚΑΛΧΑΣ

Ναι βρε κουτο,τυφλα ναχει η Ζαιρα

ΧΑΧΑ
Guest
ΧΑΧΑ

@καλα….Χαχαχαχα,δεν εχεις αδικο,μια φορα ειχαν μπει Αφγανοι στο κτημα και τα 4 προβατα που ειχαμε για να τρωνε το χορταρι ηταν τοσο α@@@ που δεν μπορεσαν να πιασουν κανενα…Απλα τους βαζ@@@ τροφη και νερο και μεγαλωνουν..Πρεπει να τα πυροβολησεις για να τα πιασεις….

ε
Guest
ε

κα τα/ναλωνω*

ε
Guest
ε

23:32:39 εχω @@@υ πω ότι εγω προσωπικα εδω και 3 χρονια γεμιζω την αποθηκη για παν ενδεχομενο.Οτι κα@@@λωνω το αντικαθιστω.Δεν εκανα τωρα τις αγορες,απλα τωρα στενεψαν τα περιθωρια

Anonymous
Guest
Anonymous

23:33:27 ναι , αλλά κάτσε να ακούσου.μ.ε την μιμή. ηταν τσε γκε βάρα και αυτή,

προ@@@λια
Guest
προ@@@λια

εγω συριζα ειμαι αλλα με αυτα που λενε ανησωχω

ΒΡΕ
Guest
ΒΡΕ

Η Λιανη σημερα εκανε χαλαουα στο μουστακι,εχει ασπρισει πανω απο το στομα η εγω δεν βλεπω καλα;;;;

αντεεεε
Guest
αντεεεε

εσυ με την προβατινα χεστηκαμε κακιστρω

♡♡♡
Guest
♡♡♡

Τι τραβη@@@ κι αυτη η ψυχη…

Anonymous
Guest
Anonymous

μπορεί να ηταν και η Ντενίση καλέ

Πιροσκί
Guest
Πιροσκί

Προς το παρόν ΟΛΕΣ οι προτάσεις Βαρουφάκη, εχουν πέσει στο κενό και δεν μίλησε ακόμα ο Σόιμπλε. Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος. Νομίζετε οτι οι χωρες από τις οποίες εχ@@@ δανειστεί, συμμερίζονται τους συναισθηματισμούς του Σύριζα; Είστε βαθια νυχτωμένοι. Δεν είστε ρεαλιστές

Γιατι?
Guest
Γιατι?

Nα σας ρωτησω κατι βρε κορίτσια εσας που θα κανετε προμήθειες.Τοσον καιρο,πεντε χρονια τωρα που μας εβγαλαν τον αδοΞαστο οι Σαμαροβενιζελοι,δεν ανησυχήσατε ποτε για να γεμισετε τις αποθηκες σας με τραχαναδες και απορρυπαντικα?Τωρα σας χτηπησε ο κωδων του κινδυνου?Η μηπως εχετε παρλατισει από τα κρεμασμενα κουδούνια που αρχισαν κιολας να βαρανε?Βρε μην ακουτε τον Αδωνη και παθαινετε παρακρουση.Ο λαος θα σωθει.Γι αυτους που ηταν στην εΞουσια τα περασμένα χρονια είναι το μεγαλο ζορι.

ΡΕ
Guest
ΡΕ

Σοβαρολογω για την προβατινα,στη γε@@@ονια μας ζηλευουν ολοι,τη χαλβαδιαζουν

ΑΚΟΥ
Guest
ΑΚΟΥ

Η Λιανη μωρη ασχετη

η
Guest
η

μαμά του ΓΑΠ

♡♡♡
Guest
♡♡♡

Ποια ειναι η μιμη?