Εικόνες σοκ: Μάθημα σε τριτοκοσμικές συνθήκες σε σχολεία της Μεσαράς

0
3
Εικόνες σοκ Μάθημα σε τριτοκοσμικές συνθήκες σε σχολεία της Μεσαράς

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μαθητές των σχολείων στη Μεσαρά, τα οποία είναι υπό κατάρρευση.

Στο Δημοτικό Βοριζίων αναμένεται έως την Τετάρτη η απάντηση αν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του το σχολείο και οι γονείς απειλούν ότι θα το κλείσουν, αφού τα παιδιά όχι μόνο κινδυνεύουν από τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, αλλά και το ετοιμόρροπο κτίριο. 

Οι ρωγμές στους τοίχους έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο σχολείο των Βοριζίων και η μούχλα επεκτείνεται επικίνδυνα. Μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ετοιμόρροπο κτίριο που θυμίζει άλλες δεκαετίες έχει ανησυχήσει τους γονείς, οι οποίοι ζητούν διαβεβαιώσεις για τη στατικότητα του κτιρίου για να μην κινδυνεύσουν 80 αθώες παιδικές ψυχές. 

Οι τουαλέτες βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση και το σχολείο θεωρείται ετοιμόρροπο, με το φόβο των γονέων να επιτείνουν οι κατολισθήσεις των τελευταίων ημερών στο χωριό. 

Το μάθημα και στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Πόμπιας γίνεται σε βομβαρδισμένο τοπίο. Μέσα σε ένα σκηνικό από σπασμένα τζάμια και αίθουσες με πολικό ψύχος οι 200 μαθητές προσπαθούν να διδαχτούν Μαθηματικά και Ιστορία και να ανοίξουν νέους ορίζοντες. Μόνο που είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς, όταν το σχολείο του 1926, στο οποίο έγιναν προσθήκες το 1932, καταρρέει… 

Το σχολείο έχει δύο ορόφους αλλά ο ένας μοιάζει με χώρο-“φάντασμα”. Παραμένει ερμητικά κλειστός και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά οι μαθητές, “βρέχει” σοβάδες. 

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα σχολεία της Μεσαράς.

Έλλειψη χρημάτων, την ίδια ώρα, επικαλούνται οι Δήμοι που έχουν αναλάβει τη συντήρηση των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο θεμάτων Παιδείας του Δήμου Φαιστού, Γιάννη Ξερουδάκη, η δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη για 40 σχολικές μονάδες, πολλές από τις οποίες είναι περασμένων δεκαετιών. 

Θα ζητηθεί μάλιστα η στήριξη της Περιφέρειας για τις αίθουσες που έχουν κριθεί ακατάλληλες.