Έκλεισε η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελλάδας-εταίρων – ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ το Eurogroup

0
0
Έκλεισε η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελλάδαςεταίρων  ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ το Eurogroup

​Την επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, φέρονται να συμφώνησαν Ελλάδα και πιστωτές.

  
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star Channel στις Βρυξέλλες Θ.Αθανασίου,  οι εταίροι και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια συμφωνία που έχει καταγραφεί σε κείμενο  δύο σελίδων, το οποίο παρουσιάζεται αυτή την ώρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο δεσμεύει την Ελλάδα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, μιλά για 4μηνή και όχι 6μηνη παράταση και δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά …άλλες μεταρρυθμίσεις, που δεν θα σχετίζονται με όσα προέβλεπε το μνημόνιο.
 
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα διευκρίνιζαν ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνούνται αφορούν καταρχήν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς,  ενώ «παγώνουν» ταυτόχρονα τα «εξωφρενικά» κατά την ελληνική κυβέρνηση, πρωτογενή πλεονάσματα που υπολογίζονταν έως σήμερα.
 
Παράλληλα, ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει στις μεταρρυθμίσεις την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ πάντως, θα ακολουθήσουν και άλλες διαβουλεύσεις των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτούς που μέχρι πρόσφατα ονομάζαμε τρόικα, ώστε να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015.  Ωστόσο, την Κυριακή δεν θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη, όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες, αντιθέτως όπως λένε οι Βρυξέλλες, οι τεχνικές συζητήσεις θα γίνουν αργότερα!
 

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση 3,5 ωρών ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που είναι τώρα σε εξέλιξη.  Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν «τριγωνικές» διαβουλεύσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια «τριμερής» συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ