Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

0
1
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ επαναλειτουργεί για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει»» υποστηρίζει η κυβέρνηση για το σχετικό σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή.  

Σε  άτυπη ενημέρωση το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι θα υπάρξει οικονομική εξυγίανση,  χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους αλλά με εξοικονόμηση πόρων, κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, των κρυφών αμοιβών, και ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο των πεπραγμένων του παρελθόντος. 

Αναφέρει ακόμα ότι θα επαναλειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη με μουσικά σύνολα, διαδικτυακούς ιστότοπους και οπτικοακουστικό αρχείο, καλύπτοντας  γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας και απευθυνόμενη προς τον απόδημο ελληνισμό, προσφέροντας ποιοτικό περιεχόμενο και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Όσον αφορά τους απολυμένους, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου που ίσχυαν στις 11 Ιουνίου 2013 αναβιώνουν, αλλά διαβεβαιώνει παράλληλα ότι η επαναφορά αυτή δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση ούτε επιβαρύνει τον πολίτη.  Όπως διευκρινίζεται, το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στο σημερινό ύψος των τριών ευρώ μηνιαίως, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά και μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης οι συμβάσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ διατηρούνται.

Διαβεβαιώσεις δίνει η κυβέρνηση και για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ, αλλά και του κοινωνικού ελέγχου της. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ θα διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και θα απαρτίζεται από 7 μέλη: α) Πρόεδρο, β) Διευθύνοντα Σύμβουλο, γ) τρία (3) μέλη, με ειδικές γνώσεις και πείρα που μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε., δ) δύο (2) μέλη, που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της ΕΡΤ Α.Ε. Τα πρώτα 5 μέλη του Δ.Σ. επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση, ενώ τα 2 μέλη εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική, καθολική ψηφοφορία. 

Για το πρώτο, μεταβατικό έτος ορίζεται ΔΣ, με μονοετή θητεία, με παρόμοια σύνθεση και συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΕΣΥ. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων.

Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με για πρώτη φορά υποχρεωτική συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.