Γιατί ο πιλότος δεν πρόλαβε να εκπέμψει ούτε S.O.S.

0
2
Γιατί ο πιλότος δεν πρόλαβε να εκπέμψει ούτε SOS

στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδος και μας μίλησαν για τα πιθανά αίτια της πτώσης του αεροσκάφους της Germanwings.

Σύμφωνα με πηγές από την ΥΠΑ, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας ήταν που σήμανε συναγερμό, όταν είδαν ότι το αεροσκάφος πέταγε σε χαμηλό ύψος, και κατευθυνόταν προς τον ορεινό όγκο των Άλπεων.

Στις 13:59 σήμανε συναγερμός από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους πιλότους. Δεν πήραν όμως καμμία απάντηση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που είδαν το αεροσκάφος λίγο πριν συντριβεί στο έδαφος, άκουσαν πρώτα μία ισχυρή έκρηξη. Κάτι το οποίο συνάδει με το ενδεχόμενο αποσυμπίεσης στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Αν ισχύει αυτό, τότε πιθανότατα να μην υπήρχε κανείς που να είχε τις αισθήσεις του για να καταφέρει να πιλοτάρει το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μαύρο κουτί δεν έχει βρεθεί ακόμη. Τα συνεργεία, εκτός από την ανάσυρση των νεκρών, και την εύρεση τυχών επιζώντων, ασχολούνται και με τον εντοπισμό των δύο καταγραφέων πτήσης.

Το ένα κουτί καταγράφει τις συνομιλίες των πιλότων με τον πύργο ελέγχου ή το κέντρο ελέγχου της περιοχής, και το άλλο καταγράφει τις κινήσεις του αεροσκάφους, από τις αλλαγές στο υψόμετρο μέχρι και την ταχύτητα. Και τα δύο κουτιά καταγράφουν την τελευταία μισή ώρα πριν από την πτώση του αεροσκάφους.

Αυτή τη στιγμή κάνουν έρευνες για ποιο λόγο το αεροπλάνο πήγαινε με τόσο χαμηλή ταχύτητα – 380 κόμβων περίπου – και για ποιο λόγο βρισκόταν σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, δηλαδή στα 6.000 πόδια.

Σύμφωνα με στέλεχος της ΥΠΑ, ένα από τα μυστήρια είναι το πώς βρέθηκε το μοιραίο αεροσκάφος σε αυτό το ύψος χωρίς να το ξέρει το κέντρο ελέγχου της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τα οποία επικοινωνήσαμε, συνεργεία της Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας με εμπειρογνώμονες, είναι καθοδόν προς το σημείο της συντριβής. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους όμως, αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο. Καθώς επίσης επειδή τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη έκταση

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εικάσουμε τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος δεν πρόλαβε να μεταδώσει στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας το είδος του κινδύνου. Το ερώτημα είναι από ποιο σημείο και μετά γνώριζαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι το αεροπλάνο είχε πρόβλημα.

Από τεχνικής άποψης, δεν έχουν δώσει κανένα στοιχείο. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους συγγενείς που καταφθάνουν. Έχουν ήδη αρχίσει να τους μεταφέρουν με ελικόπτερα στο σημείο. Εκεί βρίσκονται και ειδικές ομάδες μαζί με ψυχολόγους.