Ανοιχτοί στον διάλογο οι Ευρωπαίοι, εν αναμονή του σήματος από Μέρκελ και Ολάντ

0
7
Ανοιχτοί στον διάλογο οι Ευρωπαίοι εν αναμονή του σήματος από Μέρκελ και Ολάντ

​Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου φαίνεται ότι εισακούστηκε στην Ευρώπη, με αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, όχι βέβαια άνευ όρων και περιμένοντας ταυτόχρονα και τα σήματα που θα λάβουν μετά από τη σημερινή συνάντηση της Α. Μέρκερλ με τον Φ. Ολάντ στο Παρίσι.

Σαπέν:  «Ανοιχτός ο διάλογος και για το χρέος – Περιμένουμε τον Τσίπρα»

Πρώτος άνοιξε την πόρτα του διαλόγου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 τόνισε ότι το «νήμα του διαλόγου κρατείται γερά».

«Το βάρος του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει. Υπάρχουν διάφορες εκφράσεις, (…) θα μπορούσαμε να το αναδιαρθρώσουμε, να το ελαφρύνουμε, να το επιμηκύνουμε χρονικά και αυτή είναι η πρόταση που η Γαλλία έχει βάλει επάνω στο τραπέζι και επ’ αυτού θα μπορέσουμε να συζητήσουμε», είπε ο κ. Σαπέν, ενώ σε ερώτηση για το αν το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα σημαίνει και αυτομάτως έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απάντησε:

«Προηγουμένως είχα πει ότι το «ΟΧΙ» κυοφορούσε κινδύνους. Δεν υπάρχει όμως καμία αυτόματη σχέση, ούτε και για το ότι αυτομάτως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Το να δούμε εάν παραμένει ή εάν βγαίνει εξαρτάται από την ποιότητα των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν. Άλλωστε ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει. Είναι θέμα σεβασμού που οφείλουμε στην ψήφο των Ελλήνων. Ανήκει τώρα στον πρωθυπουργό να κάνει προτάσεις».

Επιβεβαίωσε δε ότι όντως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ολάντ και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχαν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και κατέθεσαν πρόταση που δεν απορρίφθηκε από την Αθήνα.

«Δουλέψαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ολάντ, εγώ ο ίδιος με τον πρόεδρο Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, με την ΕΚΤ, με τους Έλληνες, σε πρόταση που ήταν και πρόταση της Γαλλίας. Αυτή η πρόταση δεν έχει απορριφθεί. Απορρίφθηκε η προηγούμενη. Υπάρχει ήδη στο τραπέζι η βάση για ένα διάλογο, ανήκει όμως στην Ελλάδα να μας αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά αυτόν το διάλογο και ότι ξέρει, ότι μπορεί να παραμείνει στο ευρώ (…) Εάν η Ελλάδα υποβάλει σταθερές και σοβαρές προτάσεις και εάν από τη μεριά μας, όπως η Γαλλία έχει προτείνει, λάβουμε υπόψη το βάρος του χρέους και ενεργήσουμε ώστε τα πρώτα χρόνια ελαφρυνθεί επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανακάμψει, τότε θα έχουμε μια στέρεη βάση. Το νήμα του διαλόγου κρατείται γερά και κρατείται από τη Γαλλία από τη μια πλευρά», είπε.

Ντάισελμπλουμ: «Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν μας φέρνει πιο κοντά στη λύση»

«Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν μας φέρνει πιο κοντά σε μία λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, επιμένοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

«Αναμένουμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα την Τρίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινή δήλωση των υπουργών του Eurogroup.

Μ. Ρέντσι: «Η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας, αλλιώς έχει τελειώσει»

Μέσω Facebook έκανε την πρώτη του δήλωση μετά από την καθαρή επικράτηση του «ΟΧΙ» στο ελληνικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ζητώντας μια Ευρώπη διαφορετική και μια μακροχρόνια λύση για την Ελλάδα από την Ευρώπη στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να αφήσουν πίσω τους την πολιτική λιτότητας, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό η Ευρώπη έχει τελειώσει.

Ντε Γκίντος (ΥΠΟΙΚ Ισπανίας): «Είμαστε έτοιμοι για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα»

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος του ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Σε αυτή την περίπτωση, η ισπανική κυβέρνηση θα ήταν ανοιχτή να συζητήσει μια ευρύτερη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα», είπε.

Κάμερον: ««Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής μας ασφάλειας»

«Ο ελληνικός λαός εξέφρασε μια αποφασιστική γνώμη στο δημοψήφισμα. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στην ελληνική οικονομική κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον μετά την επικράτηση του «ΟΧΙ» και πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής μας ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας. Έχουμε ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε άλλη συνεδρίαση για να εξεταστούν τα σχέδια αυτά υπό το φως του αποτελέσματος».

Φάιμαν: «Να σεβαστούμε το αποτέλεσμα -Να καταθέσει άμεσα προτάσεις η Ελλάδα»

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν από την πλευρά του τόνισε ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να βρει διέξοδο στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

«Τώρα απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει προτάσεις για το πώς θα συνεχίσουμε. Μπορεί κανείς να έχει διαφορετική άποψη για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά η δύσκολη κατάσταση ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού δεν επιτρέπεται να μας αφήνει αδιάφορους», είπε στην Die Zeit.

Πιο σκληρή γραμμή πάντως κράτησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Ζ. Γ. Σέλινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Σέλινγκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα άνευ όρων και τόνισε ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει στο τραπέζι «καθαρές προτάσεις».

Ντομπρόβσκις: Πιο δύσκολη η λύση μετά το «όχι» – Δεν αμφισβητείται η σταθερότητα της ευρωζώνης

Το μήνυμα ότι το «όχι» μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη έστειλε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι δυνατή η επίτευξη λύσης έστω και τώρα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις αλλά «χρειάζεται εντολή από το Eurogroup». Παράλληλα, σημείωσε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει τελειώσει και πλέον μιλάμε για τον ESM.

Ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι έχουν δοθεί πάνω από 180 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αλλά οι μεταρρυθμίσεις ήταν ελλιπείς και καθυστέρησαν και πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη είναι ασφαλής και πως η Ελλάδα παραμένει σε αυτήν.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας πως «είναι πάνω στο τραπέζι», ενώ αναφορικά με το δημοψήφισμα σημείωσε πως το ερώτημα δεν ήταν σωστό γιατί αφορούσε πρόγραμμα που έχει λήξει.